Toppfält: innehåll
Sune Sandberg Gjorde Falu SS Till Sveriges Bästa Simklubb

Sune Sandberg gjorde Falu SS till Sveriges bästa simklubb

Sune Sandberg blickar tillbaka på en framgångsrik karriär som simtränare.

FALUN
Sune Sandberg, idag 79, kom till Falun 1972 för att bli badmästare och ansvarig för bassängen i den då nybyggda Lugnetanläggningen.
På köpet fick Falun en av Sveriges bästa simtränare. Sune kom från Timrå, klubben han då hade gjort till landets bästa simklubb.

Med honom till Falun följde många simmare, Börje Holmberg, Anders Häggkvist och Sven von Holst. Syskonen Bernt och Anita Zarnowiecki kom från Göteborg. Med samma träningsmetoder som i Timrå, träning två gånger om dagen i fem dagar, en träning lördagar och lediga söndagar, blev Falu SS snart simklubben i Sverigetopp. De tidiga morgonpassen var förstås extra jobbiga.
– Kan du aldrig försova dig någon gång så vi kan bli lediga frågade simmarna ofta Sune. Men han var punktlig som en klocka till varje träning! Det var med andra ord bara att träna på.
Träningsmetoderna var på inget sätt hemliga, träna hårt och ofta var det enkla receptet. Och framgångarna kom.

DUBBLA SYSSLOR
I början av tiden i Falun var han ansvarig för både simanläggningen och arbetade som tränare. Efter några år med dubbla sysslor blev han enbart tränare. Sune bildade också tillsammans med några andra Bad Boys, klubben för helgbadande herrar som fortfarande kör sina pass på lördag morgon. Som ansvarig för simanläggningen var Sune noga med ordningen, och än idag gäller hans regler för inomhusbassängen på Lugnet. Ordning och reda. Just noggrannheten finns med som en del i träningsmetoderna som gav honom framgångar som tränare.

Sune Sandberg jublar över Bernt Zarnowieckis och Börje Holmbergs framgångar.

ÖREBRO NÄSTA
Efter nio år vid bassängkanten med Falu SS tackade Sune för sig efter en schism med klubben. Ledigheten varade dock inte länge, nästan direkt efter avslutet med Falu SS blev han engagerad av Örebro. Han tog förstås med sig samma träningsmetoder och snart kom framgångarna även där och han lotsade klubben till Sverigetoppen.
När sedan uppdraget i Örebro var klart kände Sune att det var dags att byta riktning och han blev istället säljare i byggbranschen.
Men Dalarna och Falun drog och här bor han idag. Någon kontakt med simningen har han inte idag. En stroke har gjort att han har svårt att ta sig fram men han försöker träna lite, precis det som kroppen orkar med.
Sven von Holst var en av hans adepter. Han var tidigare ordförande i Svenska Simförbundet, idag är han hedersordförande:
– Sune var en mycket duktig och engagerad tränare. Han var dessutom specialist på att toppa formen på oss till mästerskapen. Det var också Sune som var orsaken till att jag sökte mig till
Falun, säger Sven von Holst.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp