Toppfält: innehåll
Syskonen Erika Och Martin Hansson Blev Framgångsrika Företagare

Syskonen Erika och Martin Hansson blev framgångsrika företagare

martin-och-erika-hansson
Martin och Erika Hansson etablerad företaget Dal­skidan redan under sin aktiva tid som skidåkare i det alpina landslaget.

SÄLEN Redan under den alpina tävlingssäsongen för 15 år sedan etablerade syskonen Erika och Martin Hansson skiduthyrningsföretaget Dalskidan i Sälen. Både Erika och Martin var aktiva åkare i det svenska alpina landslaget och mitt i tävlingskarriären. Idag är syskonen framgångsrika företagare i hembyn Sälen med flera olika verksamheter.

Vid starten 1997 etablerades Dalskidan med en relativt blygsam verksamhet och omfattade den gången ett par hundra skidor för uthyrning. Idag har företaget vuxit och nära nog exploderat med ett par tusen utrustningar. Ändå är konkurrensen stenhård med åtminstonde ett par dussin uthyrningsföretag inom själva Sälenområdet.

– Vår styrka ligger i professionell närvaro i butiken, säger Erika. Vi har närmare 20 års rutin, spetskompetens, från vår egen karriär i den absoluta världstoppen. Vi kan branschen och den erfarenheten bjuder vi gärna våra kunder på. Branschen utvecklas hela tiden och det gäller att hänga med i svängningarna och helst ha flera ben att stå på. Ambitionen att vara först ute med nyheterna är inga problem för Erika och Martin – tävlingsinstinkterna sitter i. Därför erbjuder Dalskidan idag även en utökad service med stenslipning för skidor. Satsningen har gett resultat och idag är Erika och Martin med Dalskidan en av de allra största privatuthyrarna. Lokalerna har utökats från 280 kvadratmeter till nuvarande 1200. På lönelistan finns närmare två dussin medarbetare under säsongen december-maj. Själva Sälenområdet omfattar närmare 70 000 gästbäddar. I själva byn bor ungefär 1000 personer.

Och det var här, i Sälen, sagan om syskonen Erika och Martin Hansson började för drygt 30 år sedan. Redan i treårsåldern virvlade barnen runt under leksamma former i fjällbranterna. Tävlandet för Sälens IF tog fart några år senare. Och kompisarna, skidgänget med 15 ungdoma, hängde ihop i vått och torrt. Flera gick skidgymnasiet och blev etablerade elitåkare.
– Här fanns motiverade ledare som alltid ställde upp för oss, minns Erika. Redan i gymnasiet ingick hon i det alpina skidlandslaget.

Erika och Martin Hansson
Karriärerna är imponerande och ser i korthet ut så här:
Erika: 1:a i Junior-VM 1992, 5:a i VM kombination 1993, 2:a i Världscupen storslalom 1996, 13 SM-medaljer varav 2 guld. Dessutom tävlade hon 7 år i Världscupen, deltog i OS-Lillehammer 1994 och i 3 VM under 1990-talet.
Martin: Tävlade 13 år i Världscupen, deltog i 5 VM och 2 OS. 1997 blev han 3:a i världscupslalom. Övriga meriter: 10.a i OS-slalom 2006 och totalt 3 SM-guld i slalom.
Idag är Erika 39 år, gift och har hunden Alice (portugisisk vattenhund). Brorsan Martin, 37 år, sambo och har två barn.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp