Toppfält: innehåll
Tacka Vet Jag Dessa Rättvikstjejer… Rättvik Har Producerat Idrottsprofiler På Löpande Band

Tacka vet jag dessa Rättvikstjejer… Rättvik har producerat idrottsprofiler på löpande band

slalomtjejer
Alpina Rättviksprofiler. Anna Swenn Larsson, Ylva (Sörlin) Zackrisson och Therese Borssén.

RÄTTVIK Att Rättvik imponerat med att i alla tider – likt en saga – serverat den ena artisten efter den andra på den allra yppersta av sportens världsarenor är numera ett begrepp. Skridsko, orientering, trav, bandy – och alpint. Se där några varianter i modern tid. Och trenden – den verkar hålla i sig.

Nu är det Therese Borssén och Anna Swenn Larsson som är kommunens alpina ambassadörer i världen.
Fast egentligen började Rättviks alpina historia redan för 50 år sedan. Affischnamnet den gången var Ylva Sörlin (idag Zackrisson). Under en tioårsperiod tävlade hon i slalom, storslalom och störtlopp och tillhörde det svenska alpina landslaget. Vid SM-tävlingar i Tärna 1963 slog hon till och blev tvåa.
Jämfört med dagens åkare på internationell nivå säger hon:
– Det kändes som om vi mest trampade backar istället för att åka nerför. Hade vi bara fått åka istället hade vår generation varit betydligt mer framgångsrika i internationella tävlingssammanhang.
På den tiden hade alpina landslaget ett par intensiva kappsäcksmånader med tävlingar utomlands.

TVÅHUNDRA RESDAGAR
Ylva Zackrisson är idag 66 år gammal och driver i tredje generationen Sörlins bokhandel i Rättvik. Sonen Kaj är ansedd som en av världens mest respekterade friåkare.
Under helt andra förhållanden lever Therese och Anna. Säsongen sträcker från augusti till maj och omsluter runt 200 resdagar. Målsättningarna är skyhöga. För Annas del gäller att klara VM-kvalen och förbättra rankingen på världslistan. Therese laddar för VM i Schladming (Österrike) men även för viktiga placeringar i Världscuptävlingarna. Idag är Therese rankad åtta i världen.
Så här förklarar tjejerna själva med egna ord vad backarna runt Rättvik med den bedårande utsikten över Siljan faktiskt betytt för framgångarna i pisterna:
– Närheten till backen – mitt i byn. Vi åkte skidor hem efter träningarna. Det var många kompisar som åkte under enkla förhållanden. Under sommaren var det mycket ideellt arbete: vi röjde, högg busk och träd, eldade och grillade korv. Föräldrarna deltog. Jag tror att den här gemenskapen var viktig att ha i ryggen när jag började vandra högre upp i resultatlistorna, berättar Ylva Zackrisson.

STORT ENGAGEMANG
– Jag tror att vår lätta och platta backe gav en bra grund att stå på. Det var lätt att träna in nya tekniker och övningar. Det här gav en motivation att fortsätta och utmana ännu mer. På plussidan är att vi alltid haft engagerade tränare som alltid funnits där. För oss åkare har klubben alltid ställt upp, hjälpt till och varit ett oerhört stort stöd, säger Anna Swenn Larsson.
– En stor anledning till framgångarna inom Rättviks SLK tror jag beror på att det alltid funnits stort engagemang från föräldrar och ledare. En annan faktor är att ha kul i idrott och att ha personer omkring sig som både stöttar och pushar. Den okomplicerade närheten till backen, enkelheten och välkomnandet har haft stor betydelse för mig som skidåkare, säger Therese Borssén.
Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp