Toppfält: innehåll
Talangen Från Siljansnäs Siktar På Landslaget

Talangen från Siljansnäs siktar på landslaget

SILJANSNÄS. En våldsam kollision i Torsbys skidtunnel och en tuff hjärnskakning. Olyckan kunde satt stopp för Samuel Dunders skidskyttekarriär. Nu är han tillbaka och siktar mot juniorlandslaget.

– Jag hade minst 40 kilo­meters fart i en utförslöpa i skidtunneln. I en skymd kurva mötte jag en löpare som kom från andra hållet. Han fick ett felskär och kom över på min sida. Smällen blev våldsam och jag var helt utslagen efteråt. Jag mådde dåligt länge efter den tuffa hjärn­skakningen, berättar Samuel.

KOMMIT TILLBAKA
Olyckan inträffade i oktober 2019. Samuel har kommit tillbaka och utvecklats enormt sedan dess. Han tillhör Sveriges bästa i sin åldersgrupp. På rullskidskytte-SM i fjol blev han etta i distans och trea i sprint i klassen herrar 16–17 år. På rullskidskytte-SM i Dala Järna i år blev Samuel fyra i distans och sexa i sprint i klassen herrar 18–19 år. 
Samuel Dunder, 17 år, är från byn Björken i Siljansnäs. Skyttet har han i släkten. Skidåkningen har han utvecklat i Siljansnäs skidklubb. Nu tävlar han för Mora Biathlonklubb.
Samuel berättar:
– Jag gillade att skjuta med luftgevär när jag var liten och skidåkning tyckte jag om. Tänkte att det skulle vara kul att göra både och.

Samuel går på skidskytte­gymnasiet i Torsby. Han pluggar ekonomi och tränar intensivt. Samuel var i bra form före olyckan men säger att han är ännu bättre nu. Det har varit fullt fokus på att komma tillbaka och det har lyckats över förväntan, säger Samuel.

Samuel Dunder
Samuel Dunder läser 4-årigt ekonomiprogram på skidgymnasiet i Torsby. – Jag siktar på att starta eget eller bli fastighetsmäklare efter skidskyttekarriären.

STORTRIVS
– Jag trivs jättebra på skolan och med träningen i Torsby.
– Jag tränar året runt. Skytte med rullskidor till 50 procent, resten är på snö. Skidåkning kan jag i princip träna året runt i Torsbys skidtunnel.
Det finns en lugn rivalitet inom skidskyttesporten. Dessutom är det en väldigt familjär stämning bland föräldrar och aktiva. Det gillar jag, säger Samuel. Min styrka är stående skytte och att jag kan stänga av nerverna under tävling.
– Det roligaste med sporten är att tävlingen kan avgöras på sista skottet. Plus att sporten är så stor ute i Europa.
– Skriv att det vore kul om Leksand kunde fixa en asfaltbana för rullskidor. Det saknar jag ibland när jag inte är i Mora och tränar, säger Samuel.
Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Samuel Dunder
Samuel Dunder från Siljansnäs är en av Sveriges bästa skidskyttar i sin åldersklass.
Knapp, skrolla upp