Toppfält: innehåll
Team Jonellie Har Blivit Elitmotionärer

Team Jonellie har blivit elitmotionärer

Jonellie
Bo Jonsson och Anna-Karin Axellie har tagit sig i mål efter en av årets tuffa utmaningar, Idre Fjällmaraton. Foto: PRIVAT

VIKA
En cykeltur runt Runn på juldagen 2005 var första steget till att Bo Jonsson och Anna-Karin Axellie från Vika bildade Team Jonellie för motionärer.
Nio år senare kallar de sig för elitmotionärer och under 2014 har de lagt en imponerande rad av tuffa aktiviteter bakom sig.
– Inför varje år försöker vi hitta en ny utmaning. I år bestod den utmaningen i att köra Vänern Runt på cykel, en betydligt längre sträcka än Vättern Runt, avslöjar Anna-Karin Axellie.
Det är Örebrocyklisterna som arrangerar Vänern Runt, en sträcka på sammanlagt 58 mil. Första dagen var det start i Örebro och mål i Åmål. Andra dagen start i Åmål och mål i Mariestad och därifrån till Örebro den tredje dagen.
– Det är inte så många som känner till det här loppet, men var jätteroligt, säger Bo Jonsson.
Året började med några skidtävlingar. Först Idre-Särnaloppet i januari och därefter Evertsbergsrännet och Orsa Skimaraton.
Vasaloppet missade de inte, först Öppet spår och en vecka senare det riktiga Vasaloppet.
– Jag körde också Stafettvasan, påpekar Bo.
Vänern Runt klarade de av i maj och därefter Siljan-Orsasjön Runt.
– Sedan kom den verkliga utmaningen, Vansbrosimmet för simning är vår sämsta gren, säger Bo Jonsson.
Extra utmanande i år när det var så kallt i vattnet, men det måste klaras för att Anna-Karin och Bo skulle fullfölja en klassiker.
I augusti deltog de i Sundsvall Classic på cykel och därefter sprang de Vasastafetten för andra året.
För första gången klarade de sedan av att maratonlopp, Sälen Fjällmaraton innan Bo sedan avslutade säsongen med Lidingöloppet.
– Därmed inledde jag min tredje Klassiker, påpekar han.
En ny utmaning varje år var det.

– Vilken blir den nya utmaningen 2015?

– Vi skall ställa upp i AIM Challenge i Sälen i augusti, blir svaret.
Det är en multisportorientering eftersom man skall ta sig mellan kontrollerna genom att cykla, springa, simma eller klättra. Där gäller det att under sex timmar klara av så många som möjligt av 60 kontroller. Ingen hinner med alla 60, men det gäller att lägga upp en egen bana där de svåraste kontrollerna ger högre poäng än de lättare.
– Och så gäller det att komma i mål inom sex timmar, annars blir det poängavdrag. Kommer man en kvart för sent i mål blir man diskad, förklarar Bo Jonsson.
Anna-Karin och Bo har också planer på att försöka sig på en Ironman.
– Där är simningen problemet för vi är inte så duktiga på crawl trots att vi gått en kurs, säger Anna-Karin.
För de som inte vet vad en Ironman är så kan vi tala om att först är det simning 3,8 km, därefter 18 mil på cykel och slutligen ett maratonlopp (42 km).
Kan det bli utmaningen 2016 för då hoppas Anna-Karin att hon blivit kvitt en ömmande hälsena och Bosse har problem med en axel.
Med sitt motionerande vill Anna-Karin och Bo inspirera andra att börja motionera.
– Vi vill få människor att känna att man mår bra av att träna.

Text: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp