Toppfält: innehåll
Team Rynkeby – God Morgon: Cyklar Till Paris För Att Stödja Barncancerfonden

Team Rynkeby – God Morgon: Cyklar till Paris för att stödja barncancerfonden

På väg mot målet i Paris. Foto: PRIVAT

Mellan 28 juni till 6 juli cyklade laget Team Rynkeby- God Morgon, som bestod av ca 2100 cyklister från sju olika länder, till Paris för att samla in pengar till barn med allvarliga sjukdomar.

I Sverige samlar Team Rynkeby in till Barncancerfonden. I år var det 18:e gången man genomförde cykelturen och till hjälp hade de 54 olika lagen sammanlagt drygt 500 funktionärer.
Från Sverige kom det 16 lag och meningen med turen, som inte är ett cykelprojekt utan ett välgörenhetsprojekt, är få uppmärksamhet för det man samlar in penar till.
Genom olika aktiviteter före och under färden, sponsorer med mera fick lagen från Sverige ihop osannolika 41.1 miljoner!! En fantastisk summa! Och det företag och andra bidrar med går oavkortat till Barncancerfonden.
Det hela började 2002 då elva cyklister i Danmark beslutade sig för att cykla till Paris och se på målgången i Tour De France. Sedan dess har det fortsatt då med målet att samla in pengar till välgörenhet.

Många behövs för det ska fungera
Från Dalarna kom i år ett 30-tal cyklister ca 135 mil blev sträckan i år mot 120 mil ifjol. Lagkaptener 2019 för dalalaget var Susanne Sundin och hennes sambo Håkan Byrde.
För båda var det andra gången och i år valde laget en rutt längs kusten ner mot Paris, varmt och ibland störande motvind men inte många regndroppar.
Mellan 10 till 23 mil var dagsetapperna, så gäller det verkligen att vara i god form. Lagen väljer själva vilken väg man ska cykla till Paris, en egen ”ruttgrupp” i laget bestämmer vilken väg man ta, och varje sträcka tillägnar man ett sjukt barn.
Det är mycket ska ordnas, hotell beställas, olika service ordnas och för att cykla genom vissa länder måste man söka tillstånd, till exempel i Tyskland. Till hjälp finns ett serviceteam på sju personer som ansvarar för en matbil, fikatbil, en bil för reparationer och en för övrig service.

Vara ordentligt förberedd
Kostnaden för att få vara med och cykla ligger på runt 30.000 kr, men då får man inte bara en riktig välutrustad racercykel, kläder och all annan utrustning som hör till utan också login och allt annat som behövs. Att förbereda sig ordentligt är viktig, Actic City var en sponsor i år vilket gjort att deltagande i deras spinning pass gav en bra grund.
I maj hade Dalarnas lag ett läger i Sälen, där ingick en test att cykla i ”Rynkebo­tempo”, vilket innebär att man ska klara av långa sträckor två dagar i rad med ett tempo på 25–28 km/tim

Susanne Sundin hissar cykel av glädje äntligen framme i Paris.

PARIS
När lagen från de olika länderna strålade samman i Paris 6 juli kände cyklisterna förstås en stor glädje och lättnad, då utbröt också den stora festen. Många familjer och vänner hade slutit upp för att ta emot sina anhöriga och ömma och slutkörda kroppar fick äntligen vila. Efter festen och vilan börjar sedan tankarna på turen 2020!
Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp