Toppfält: innehåll
Therese är Klubbens Trotjänare – Världens Bästa Karlsson

Therese är klubbens trotjänare – Världens bästa Karlsson

MORA. Moras bästa Karlsson har i alla år förstås varit niofaldiga Vasaloppsvinnaren Mora-Nisse. Men årets bästa Karlsson, ja hon kallas ibland för världens bästa Karlsson, det är en innebandytjej.
 

Therese Karlsson har varit KAIS Mora trogen i alla år.

Therese Karlsson är bara 24 år, men känns redan som en legend hos nykorade svenska mästarna Kais Mora. Hon om någon personifierar den starka lagandan.
Och säkert den lyckligaste.
– Det här är min nionde säsong i Kais Mora och jag är så sjukt stolt över laget och alla runtomkring. Det viktigaste för mig är att vi gjort allt det här tillsammans..
När Mora i fjol förlorade SM-finalen mot Djurgården satt Therese på läktaren och våndades. Hon hade varit sjuk, hon missade den match som alla längtade till
– Då var det trist. Nu är det bara glädje säger hon när Sportmagasinet Dalarna pratar med henne under guldfirandet i Tingshusparken i Mora.

REVANSCH
Vilken revansch hon skulle få ett år senare. Suverän när Kais Mora i Globen finalbesegrade Rönnby från Västerås inför dryga 10.000 åskådare och direktsänt i teve. Hon hade outtröttliga löpningar och tonvis med energi. Therese gjorde två mål, hade en assist och med sitt energiska spel där hon hela tiden viftar med klubban i midjehöjd triggar det egna laget.
– Det där med klubban högt, det är för att stressa motståndarna, skrattar hon.
Therese är den verkliga lagspelaren med hjärtat för klubben. Hon har spelat innebandy sedan hon var fem år, hela tiden har drömmen funnits att en dag skall hon stå tillsammans med sina lagkamrater som svensk mästarinna. Hon är en egen produkt, det är också därför hon är extra populär i Mora.

Äntligen fick Therese och hennes lagkamrater ett SM-guld.

LOJALITET
Nu har drömmen blivit sann. Therese är svensk mästarinna, hon har landslagsmeriter och det där med lojaliteten för klubben har hon fått i arv.
Pappa Örjan har spelat ishockey för Mora IK. Och det omdöme som Örjan får i Mora IK:s jubileumsbok är inte fy skam: »En högklassig lagspelare som fostrades i vårt pojklag och vann allt och var obesegrad under fem säsonger. När jämnåriga som Pär Djoos och Johan Brummer drog vidare ut i världen blev Örjan kvar i klubben. Tillhörde A-laget i elva säsonger och utvecklades till center som aldrig fick de stora rubrikerna, men som gjorde mycket nytta för laget. En av de mest lagnyttiga spelare jag sett i klubben, var Jan Simons omdömde.«
Kais Moras populäre tränare Roger Jonsson ger det här omdömet om Therese.
– Hon är allround, hon är tvåvägsspelare. Hon har bra teknik, har ett bra försvarsarbete och hon har ett bra skott. En otroligt nyttig och lojal spelare.
Men hon tillhör inte förstafemman längre?
– Vi pratar inte om första och andrafemmor, biter Roger av.
Visst finns det stjärnor. Anna Wijk är förstås en sådan och av världsklass. Målvakten Jonna Mäkelä var suverän. Jonna till svenska landslaget skanderade Kais Moras tjejer i glädjeruset. Men det blir svårt. Jonna är ju finska. Och Therese Karlsson är snart tillbaka i landslaget igen. Kais Mora kan inte värva spelare med löften om guld och gröna skogar. Antingen studerar eller också jobbar tjejerna.
– Jag har egentligen långrast nu säger Therese under kvällsfirandet i Tingshus­parken. Jag jobbar 75 procent på Rusta.
Vad gör du på Rusta?
– Allting, skrattar Therese.
Det betvivlar vi inte.
Efter två finalförluster har alltså Mora nått målet som skall upprepas. Lovande talanger kommer att köa för att få bli medlemmar i Kais Mora, nya sponsorer har redan hört av sig.
Och i Kais Mora är det K5 som gäller. Det står för kärlek, kämpaglöd, kontinuitet, kvalitet och kunskap.
Det är med sådana egenskaper man kommer långt. Ända till Globen i Stockholm.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp