
Till Älvdalen flyttar man – inte bort!

Det hjälpte inte att Kjell Tenn föddes mitt i Vasaloppsnavets Evertsberg. För någon skidåkare blev han aldrig och har inte ens kommit på tanken att åka sträckan men väl kommunalråd (c) i Älvdalens kommun.
– Men det fanns faktiskt annat än skidor, säger kommunalrådet. I byn spirade fotbollen, skyttet och trots närheten till storgrannen Mora ishockeyn.
För det var där i rinken Kjell Tenn tog för sig.
Jodå, Evertsbergs hockeylag hävdade sig väl. Vem minns inte den magiska säsongen 1981–82 när man kvalade till division 1 med Jan-Olov ”Jos” Svensson i laget.
Visserligen förlorades matchen snöpligt mot Marie-stad och sagan var liksom all i hemmafärgerna.
För året efter blev det sammanslagning med Älvdalens IK Björnen och ny idrottshistoria började formuleras.
Och så var det framgångarna inom skyttet, förstås. Som kröntes med skol-SM i banskytte 1970 och finalen vid Stora Skuggan i Solna.
– Jag sköt hem 149 poäng av 150 möjliga. Det räckte till guld. Den gången blev jag hissad, minns Kjell Tenn med ett blygsamt leende.

POPULÄR KOMMUN
Sedan 2011 basar han i en av landets 10 populäraste kommuner med 7200 invånare och till ytan länets absolut största.
– Vi älvdalingar bor i en sagovärld. Vi har i stort sett allt som grannarna inte har: unika och värdefulla av staten avsatta Natura 2000-områden. Fjäll med levande samekultur, älvar, kulturskatter i mängd, porfyr och Hagströms.
Här finns dragkamparna och längdskidåkaren Maria Rydkvist. Och tro det eller ej Vasaloppets allra längsta spårsträcka som ringlar i genuin Älvdalsterräng.
Inom kommunen finns flera stora idrotts- och sport-arenor i centralorten, Särna och Idre. Det blir inga direkta nyinvesteringar utan ambitionen är att underhålla och driva de redan befintliga anläggningarna.
Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND