Toppfält: innehåll
Till Älvdalen Flyttar Man – Inte Bort!

Till Älvdalen flyttar man – inte bort!

Kjell Tenn
På gång. Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn stortrivs i Älvdalen.

Det hjälpte inte att Kjell Tenn föddes mitt i Vasaloppsnavets Evertsberg. För någon skidåkare blev han aldrig och har inte ens kommit på tanken att åka sträckan men väl kommunalråd (c) i Älvdalens kommun.

– Men det fanns faktiskt annat än skidor, säger kommunalrådet. I byn spirade fotbollen, skyttet och trots närheten till storgrannen Mora ishockeyn.

För det var där i rinken Kjell Tenn tog för sig.
Jodå, Evertsbergs hockeylag hävdade sig väl. Vem minns inte den magiska säsongen 1981–82 när man kvalade till division 1 med Jan-Olov ”Jos” Svensson i laget.

Visserligen förlorades matchen snöpligt mot Marie-stad och sagan var liksom all i hemmafärgerna.

För året efter blev det sammanslagning med Älvdalens IK Björnen och ny idrottshistoria började formuleras.

Och så var det framgångarna inom skyttet, förstås. Som kröntes med skol-SM i banskytte 1970 och finalen vid Stora Skuggan i Solna.

– Jag sköt hem 149 poäng av 150 möjliga. Det räckte till guld. Den gången blev jag hissad, minns Kjell Tenn med ett blygsamt leende.

Kjell Tenn
Kjell Tenn Älvdalens kommunalråd.

POPULÄR KOMMUN

Sedan 2011 basar han i en av landets 10 populäraste kommuner med 7200 invånare och till ytan länets absolut största.

– Vi älvdalingar bor i en sagovärld. Vi har i stort sett allt som grannarna inte har: unika och värdefulla av staten avsatta Natura 2000-områden. Fjäll med levande samekultur, älvar, kulturskatter i mängd, porfyr och Hagströms.

Här finns dragkamparna och längdskidåkaren Maria Rydkvist. Och tro det eller ej Vasaloppets allra längsta spårsträcka som ringlar i genuin Älvdalsterräng.

Inom kommunen finns flera stora idrotts- och sport-arenor i centralorten, Särna och Idre. Det blir inga direkta nyinvesteringar utan ambitionen är att underhålla och driva de redan befintliga anläggningarna.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp