Toppfält: innehåll
”Tobbe” Vågade Inte Visa Vad Han Sysslade Med – Ger Ut Diktsamling

”Tobbe” vågade inte visa vad han sysslade med – ger ut diktsamling

LUDVIKA. – När man spelar fotboll och ishockey ska man vara tuff och macho! Inte hålla på med poesi och dikter. Om någon visste vad jag höll på med hade jag förmodligen blivit utskrattad!!
Torbjörn Hellström var en hyllad fotbollsspelare i såväl Ludvika, Brage och Nyköping. Han var även snubblande nära ett kontrakt med IFK Göteborg och AIK i allsvenskan.

– Mitt stora fel var att jag var för ”hemkär” och hade svårt att lämna hembygden. Det fick bli som det nu blev!
Nu närmare 50 år senare ”kommer han ut” ur garderoben. 68-årige Hellström från Ludvika, eller ”Tobbe” som han helst kallar sig, ger ut sin första samling av dikter i slutet av månaden under titeln ”Ur mina gömmor”.
– Jag har väl skrivit runt 160 dikter sedan nian i skolan, avslöjar ”Tobbe”. Ferlin, Fröding och inte minst Dan Andersson inspirerade mig att fatta pennan. Började att ”fuska” lite och skriva av mig. Nu kommer 68 stycken av dessa och ett antal bilder att finnas med i boken på 121 sidor. Naturfotografen Sören Andersson har tagit de vackra bilderna.

GÖMDES I GARDEROBEN
Hellström erkänner omgående att han inte ”vågade” berätta för någon utom de närmaste vad han sysslade med under närmare 50 år. Alla dikter stoppades hemlighetsfullt in i garderoben och där fick dom ligga.
– Jag hade inte en tanke på att ge ut någon bok. Det var först i fjol när jag träffade konstnären i Ludvika, Janerik Drajem, som tankarna på en bok började att gro. Han tyckte om vad han läst och uppmanade mig att gå till en förläggare. Drajem gav mig den rätta kicken!
På den vägen är det och allt förarbete vid Globe bokhandel i Ludvika är nu avklarat. Nu återstår endast tryckningen i Lettland innan alstren ligger ute till försäljning i nästa månadsskifte.
– Jag hoppas att folk i Ludvika ska tycka om vad jag skrivit. Mycket handlar om hembygden. Inte minst kring sjön Väsman och Piren som är mitt eget ”Luossa”.
”Tobbe” berättar att det var under 1980-talet som produktionen av dikter var som störst. Idrotten tog mycket tid och senare var man ofta lite för trött för att skriva.

TVINGADES ATT SLUTA
Efter alla framgångsrika år med fotboll och ishockey tvingades han kasta in handduken 1987. Ideliga ryggproblem fick den elegante mittbacken att ge upp. 35 år ”ung”, som han själv uttrycker det.
– När inte kroppen vill vara med så är det bara att konstatera faktum. Det var oerhört tungt att sluta som aktiv för jag hade räknat med att hålla på till 40. Minst, skrattar ”Tobbe”.
Tränaruppdrag har det blivit i såväl Ludvika FK som Östansbo men numera är det ”sofflocket” som gäller.
– Lyssnar mycket på Beatles som alltid varit mina stora favoriter. Har faktiskt varit i Liverpool vid sju tillfällen. Inte svårt att gissa vilket som är mitt favoritlag i England!
Ett helt rum med i stort sett enbart prylar från det populära bandet vittnar om ”Tobbes” stora kärlek till just deras musik. Nu går han i väntans tider. Om ett par veckor anländer 400 purfärska diktböcker till Globes.
– Det blir väldigt spännande att se hur det blir. Jag har satsat lite pengar i äventyret. Jag ser det som en present till mig själv och mina närmaste.
Efter 37 år som populär fritidskonsulent och gymnastiklärare vid Kyrkskolan i Ludvika är det säkerligen många av de forna eleverna som är spända på att se vad deras gamla lärare presterat i sina dikter!
Undertecknad har läst bokens råmanus och helt klart är att Hellström överraskar i sin premiärutgåva! Fortsättning följer?
Text och foto: HARALD LOHSE

”Tobbe” Hellström
Diktare. Nu vågar den tidigare så framgångsrike fotbollsspelaren ”Tobbe” Hellström, 68, berätta att han kommer att ge ut sin egen diktsamling ”Ur mina gömmor” i nästa månadsskifte. I största hemlighet började han att skriva redan i tonåren. Ingen runt Hillängen kände till hans poetiska ådra.
Knapp, skrolla upp