Toppfält: innehåll
Toves Fantastiska Orienteringsår

Toves fantastiska orienteringsår

Tre världsmästare
Orienteringsklubbarna i Borlänge har tagit för vana att fostra världsmästare. Tove Alexandersson flankeras av Annichen Kringstad och Karolina Arewång-Höjsgaard som var med och hyllade Tove, vid en ceremoni i Borlänge, efter hennes dubbla VM-guld.

BORLÄNGE
Årets två VM-guld i orientering väckte beundran.
Lägg till det tredje raka världscupsegern, så förstår ni att Tove Alexandersson är värd all beundran.
– Det har verkligen varit ett fantastiskt år, säger landets hetaste orienterare.

Efter sex VM-silver var det i år dags för Toves maktdemonstration på hemmaplan. Både medel- som långdistans sopades hem utan pardon.

Kände du innan VM att det skulle gå så här bra?
– Jag hade mina drömmar, då jag vet att jag har väldigt hög kapacitet när allt klaffar.
– Och i år har allt stämt och det har känts bra hela tiden, svarar Tove.

Hur ser du på framtiden och då för orienteringen överlag?
– Nya tekniker ha gjort det lättare att spegla sporten medialt. Orienteringen har blivit en bra tv-idrott.
– Datorer är ju inte bara av ondo (skratt) och jag tror mig veta att folk tycker det är spännande att följa löparna med hjälp av gps-bilder längs med bansträckningarna.

Även att få se löparna i livebilder, tagna av medlöpare längs med banan, har blivit en tv-succé. Modern teknik har bidragit till en ytterligare popularisering av orientering och sporten går en spännande framtid till mötes.

Vad skulle du vilja hälsa ungdomar som vill börja med orientering och har dig som förebild?
– Man ska vara beredd på att träna mycket. Och tävla så mycket som möjligt för att på så vis skaffa sig erfarenheter av olika terränger.
– Orientering ger mycket gemenskap. Det är som en familjeidrott där orienterare från fem år ända upp till 90 år kan befinna sig på samma tävling, informerar Tove.

Tack vare bra sponsorstöd kan Tove ägna sig åt sitt sportutövande på heltid.
– Jag vill hålla på med orientering på heltid. Och jag är så tacksam att mina sponsorer gjort det möjligt, berömmer hon.

Ann-Charlotte Andersson
Ann-Charlotte Andersson

En av huvudsponsorerna är STG, Scandinavian Track Group, vars vd, Ann-Charlotte Andersson, säger så här om varför de valt att sponsra Tove:
– Tove Alexandersson är född och uppväxt i Dalarna och är en person med vinnarskalle som jobbar mot långsiktiga mål. Vi har fått en bild av att Tove inte viker ner sig i första taget.
– Tove och STG har många gemensamma egenskaper som är viktiga för att skapa framgång. Det känns roligt att nu få se Tove lyckas.

Tove tillhör världseliten även inom skidorientering. Frågan är nu om hon fortsatt kommer att satsa även på den disciplinen i vinter?
– Absolut, jag ska se hur tävlingsprogrammet passar bara. Jag har mycket fokus på orienteringen även vintertid, då grundträning och andra förberedelser måste skötas inför nästa säsong.
– Skidorienteringens två största satsningar är EM i Finland i februari och VM i Ryssland i mars, redogör Tove.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp