Toppfält: innehåll
Träning För Alla På Lugnet

Träning för alla på Lugnet

Gudrun och Bert Johansson är två flitiga gäster på Lugnet.

Falun
Lugnet har de senaste åren alltmer blivit en tummelplats för alla åldrar.
– Och vi skall utveckla verksamhet för alla, oavsett ålder, ytterligare. Idrott hela livet är något vi verkligen jobbar efter, säger Fritidschef Tomas Jons.
Sportmagasinet åkte till Lugnet en onsdagsförmiddag och gjorde ett besök på Actic. Klockan hade just passerat nio på förmiddagen och det var full aktivitet i de stora lokalerna som har en bedårande vacker utsikt över Lugnet. Det sprangs eller promenerades på band, cyklades, några satt i någon av de otaliga maskinerna och såg ansträngda ut men med ett leende på läpparna och i ett annat hörn av lokalen stod några och pratade. Gamla minnen stod på agendan.
– Det är viktigt att träna men lika viktigt att träffas och ventilera gamla minnen. Vi gillar detta ställe och som sagt det är trevligt att träffas. Här känner man alltid igen någon, sade Hans ”Karla” Karlsson som sedan sju år tillbaks tränar minst tre gånger i veckan tillsammans med Bosse Wendel.
Två herrar som under många, många år var erkänt duktiga fotbollsspelare i Falu BS. Två idrottsprofiler i Falun som under de senaste åren även fått sällskap av förre basketspelaren Bengt Andersson.

Idrott hela livet gäller verkligen för Hans ”Karla” Karlsson, Bengt Andersson och Bosse Wendel.

– Skriver du för kraftsport eftersom du vill snacka med oss, sa Bengt och det skrattades gott.
I november 2008 öppnades Actic på Lugnet. Då hade man strax över 500 medlemmar.
– Idag är vi cirka 2400 på Lugnet och 1100 på Britsarvet. Onekligen ett populärt ställe, säger Eva Forslund som är instruktör på Actic.
Eva hejar på alla samtidigt som hon förbereder ett cirkelträningspass på 45 minuter för ett 20-tal förväntansfulla pensionärer.
– Dessa pass är hur bra som helst. Gissa om man blir svettig. Jag är alltid med och förutom detta är jag här fem-sex gånger i veckan. Dessutom blir det ett och annat simpass. Träning inför Vansbrosimningen, säger Bert Johansson från Falun. I 34 år har han jobbat på Svenska Simförbundet i Stockholm.
Han och hustru Gudrun flyttade till Falun för fyra år sedan och har fastnat för Lugnet och Actic.
– Det är helt fantastiskt. Här känner man sig som hemma. Träningen är viktig men det är lika viktigt att träffa andra, säger Gudrun.
Något som två andra deltagare Gunbritt Albinsson och Berit Berger verkligen håller med om.
– Det är roligt att träna i grupp och det är så bra stämning. Först lite maskiner och sedan cirkelträning.
Musiken sätts på och cirkelträningen startar.
– Ett av fyra pass i veckan. Förutom detta har vi spinning, core, yoga och ibland blandpass, påpekar Eva innan hon går runt, instruerar och peppar deltagarna.

Gym och golf är det bästa Berit Berger vet.

Antalet äldre blir fler och fler på Lugnet.
– Idrott hela livet, upprepar Tomas Jons.

TEXT: PeO Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp