Toppfält: innehåll
Travet Vill Bli En Sport För Alla

Travet vill bli en sport för alla

RommeTravsporten i Sverige står inför en stor utmaning om man ska lyckas bryta den onda cirkel som hotar en näring som syssel­sätter tiotusentals människor i Sverige. Men på DalaTravet har man inte gett upp kampen mot elitiseringen, vikande publik­siffror och det faktum är att det blir allt svårare för travtränarna att få in nya hästägare i stallen.

Travbanechefen Bo Rydgren är ansvarig för verksamheten på Dalarnas två travbanor, Romme och Rättvik. Han räknar upp ett antal problemområden och hans planer för att komma tillrätta med dessa.

– Kostnaderna för att äga travhäst har successivt ökat vilket gör det svårare för proffstränarna att hitta nya hästägare. Samtidigt minskar antalet amatörer som har allt svårare att klara sig i det hårdnande tävlingsklimatet. Det är av yttersta vikt för hela hästnäringen i Dalarna att vi kan skapa ett klimat som motiverar dem att komma tillbaka till sporten säger travbanechefen Bo Rydgren.

– Många unga, framförallt tjejer är intresserade av hästar.

Flera av DalaTravets etablerade proffs­tränare närmar sig pensionsåldern och även om Dalatravet fått ett nyttigt vitamintillskott i form av flera unga tränare det senaste året så är det viktigt att se långsiktigt på återväxten.

– Förr om åren räckte det att du var duktig på att träna häst för att du skulle bli framgångsrik. Numer måste färska proffstränarna sköta både ekonomi, försäljning och vara goda kundvårdare för att locka nya hästägare och framförallt ta väl hand om dessa så att de trivs inom sporten, säger Bo Rydgren och fortsätter:

– Vi satsar stora pengar på travskolan och vår ungdomsverksamhet. På så sätt hoppas vi att ungdomarna från Dalarna tidigt i livet ska få en naturlig koppling till travet. Att många unga, särskilt tjejer är intresserade av hästar, det vet vi, säger travbanechefen.

Vi måste lära oss att kommunicera glädjen

Även om Dalarna har duktiga tränare så är hästmaterialet grunden till framgång. Och för att få nya hästägare trots ökande priser så gäller det att kommunicera de mjuka värdena.

– Känslorna av passion, glädje och gemenskap har gjort att jag vigt mitt liv åt travsporten. Att få vara med och följa din häst fram till start. Första besöket i vinnarcirkeln och all sorg och glädje där­emellan. Att dela dessa upplevelser med vänner och kanske nya bekanta är en travsportens storhet. Travet är ju även en sport där du själv inte måste vara på elitnivå för att nå framgångar, på så vis kan ju ung som gammal uppskatta travet, säger Bo Rydgren.

– Som hästägare måste man även få känna sig VIP:ad och utvald. Att vinna lopp är en underbar känsla och den kvällen ska du känna dig hyllad som en målgörare. Det här är något som vi måste jobba med löpande och vår strävan måste hela tiden vara att bli bättre.

Räcker inte längre att locka med korvgrillning

För dem som varit med länge inom travet så har man sett hur det tunnats ut på publikplats. Spelarna har flyttat in till totomaterna i stan och på senare år in framför datorerna i hemmet. Läktarna på travbanorna runt om i Sverige gapar tomma under många kvällar.

– Där har vi i Dalarna ett försteg, inte minst på Rättvik som är en säsongsbana som lockar sommarturister från hela Sverige. Där måste vi behålla de röda stugorna och vår tidlösa charm, säger Bosse Rydgren.

– På Romme märker vi däremot av det ökade konkurrensutbudet. Det är inte längre som på Bernth Martinssons tid när det räcker med att locka med korvgrillning för att det ska komma 8.000 människor, skrattar Bosse Rydgren och fortsätter mer allvarlig.

– Däremot så måste vi vara självkritiska. Restaurangen fyller 30 år i sommar och vårt koncept har inte utvecklats särskilt mycket under denna tid. Tittar man på Tegera arena i Leksand så har travet blivit frånsprunget.
Ambitionsnivån är hög och på Rommetravet så vill man vara med och spela i högsta divisionen om några år.

– Vi vill återta en framskjuten position bland nöjesutbudet i Dalarna. På Sommaren ska Dalfolket trivas i solen på Rättvikstravet. På Romme ska vi bli ett naturligt val som trivselaktivitet även om du inte är travintresserad. Istället för att gå på teater eller bio ska vem som helst kunna säga, »Du vi åker till travet ikväll«. Men då måste vi erbjuda god mat och en trivsam miljö samtidigt som vi paketerar vårt sportutbud så att det tilltalar såväl proffs som nybörjare, avslutar Bo Rydgren.

Text: Erik Ersson Foto: Mimmi Friedrich

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp