Toppfält: innehåll
Travtjejen Angelica Siktar Mot Toppen

Travtjejen Angelica siktar mot toppen

Hon hör vargarna yla därute i skogen någonstans – men travtränaren Angelica Klockar, 27 år, i Kybacken är kolugn.

Gården i Smedjebackens kommun rymmer för närvarande sju kallblodiga harmoniska hästar som bara njuter av tillvaron. Och det är med lika doser tålamod, fingertoppskänsla och kärlek Angelica möter sina skötebarn i vardagen.

 –För så är det, förklarar Angelica. Varje häst är en individ med olika vilja, temperament och livsgnista. Att lära sig tolka och förstå egenheterna och nyanserna i karaktärerna gör det enklare att handskas med kraftpaketen. För det behövs. Inte bara här utan även på travbanorna i tävlingssammanhang i möten med andra kombattanter.

JOBBIG NÖT
Alla nyss uppräknade definitioner kan direkt appliceras på 15-åriga Algot Ålj – succéhästen – som travade hem nära miljonen i prispengar men nästan helt på sin egna villkor. Med sitt alldeles speciella temperament, egensinnighet och dessutom svårflirtad blev det här en svår och jobbig nöt för Angelica att hantera. Idag är Algot Ålj enbart ridhäst och utlånad till en tränare utanför Eskilstuna

TRAVSPORT PÅ HELTID
Direkt efter avslutad skolgång i 9:an gjorde Angelica sitt yrkesval: travsport på heltid skulle det bli. Valet var en självklarhet – pappa Fredrik och mamma Annika hade redan travhästar och dessutom var Fredrik hovslagare. Vid 14 års ålder axlade Angelica hela rörelsen och började samtidigt träna hästarna själv i Stall Angelica Klockar. Idag har hon B-licens för trav och Monte´licens att rida travhästar.
 Hon har skördat välförtjänta framgångar i båda disciplinerna. Främst V 64-dubbelsegern på Romme och vinsten i Montéridning på Åby som direktkvalificerade Angelica till finalplats.

STORA DRÖMMAR
–Att ha ha en ljus framtidstro och stora drömmar är aldrig fel, konstaterar Angelica. Och visst är branschen många gånger både tuff och slitsam. Men det här är mitt kall och jag tar dagen som den kommer – vill aldrig skena iväg.
Och visst är hon en frisk fläkt på banorna runtom i mellansverige.
 –Jag siktar mot toppen så långt jag kan nå! Så lyder hennes rättframma budskap.

Text och foto:
STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp