Toppfält: innehåll
Trollkarlen Bert Från Enkullen Skrällde Och Blev Champion

Trollkarlen Bert från Enkullen skrällde och blev champion

Rapid Boy
Affischnamn. Under många år var Rapid Boy det stora affischnamnet. Berts ögonsten vann hela 111 lopp. Här på Romme. Foto: OKÄND

LUDVIKA/GRÄNGESBERG

Oförglömligt. När Bert Nordmark och hans 147-oddsare First Boy skar mållinjen som etta i Expressens Rikschampionat på Solvalla 1974 ristade han för evigt in sig den svenska travhistorian. Priset en närmare tio kilo tung häst i massiv brons.

Mohammed Ali och Bert Nordmark har en sak gemensamt- en gång champ alltid champ! Den idag 85-årige legendaren inom dalatravet, kusken Bert Nordmark, lämnade oftast ingen oberörd under sina framträdande på trav­ovalerna.

Inte minst den 6 januari 1974 när han slog hela Trav-Sverige med häpnad genom att vinna tidningen Expressens Rikschampionat på Solvalla med 147-oddsaren First Boy!! Någon som säkerligen gladde många spelare hemma i Grängesberg! En champion från gruvorten hade för evigt ristat in sig i travlistorna!

MITT LIVS SEGER
Det var nog mitt livs största seger, säger Bert med lätt fuktade ögon. Att vinna Rikschampionat var nog det näst största man kunde vinna efter Elitloppet på den tiden.

Ingen trodde att jag skulle ha minsta lilla chans i finalen. Stig H Johansson, som tränade First Boy, hade aldrig vunnit ett lopp med hästen.

Bert berättar att han hade pratat med en annan stor profil före finalen nämligen Einar Johansson. Mångfaldig champion på Rommetravet som rattade den blivande slutsegraren i försöket.
”Lången” berättade för mig att man inte skulle peta på hästen med körspöt utan låt hästen sköta sig själv. Om inte skulle han stanna upp.

Den gången 40-årige och mycket rutinerade Nordmark tog Johansson på orden.

SVANSEN I RUMPAN
När hästarna svängde in på upploppet låg First Boy i tredje par utvändigt med mycket krafter kvar. Han visste att han inte kunde driva för då skulle hästen tvära.
Jag vet inte vad som flög i mig. Jag tog tag i hästens svans och stoppade in en knut i rumpan! Hästen fullständigt exploderade och vann ganska enkelt!! Han blev nog chockad!!

”Trollkarlen” från Grängesberg hade slagit till igen!

Bert var en showman av stora mått. Alltid med glimten i ögat En av de allra största genom alla tider, lovordar Lars Lindh, travexpert och journalist inom travet under många år.
Han hade alltid det stort tänket och grundlade säkerligen också den stora skaran av travamatörer som finns. Inte minst i Dalarna. Bert bevisade att det går att träna häst utan att vara på travbanan som proffs, betonar Lindh.

Bert-Nordmark
”Trollkarl”. Mannen från Enkullen fick fart på det mesta. Många menade att han var ”trollkarl”! Här framför delar av prissamlingen med en jättelik dalahäst från segern i Mora-loppet på Rättvik 1975.

MINNE SOM EN HÄST!
Travintresset började förhållandevis sent. Vid 22 år köpte han sin första häst vid namn Kynni. Han var också 27 år innan han körde sitt första travlopp.

Hade Casimir till start på ”Svensk-Norska dagen” på Romme 1961. Hästen for hit och dit under loppet men vi vann till 52 gånger i odds, minns Bert!

Trots att passet talar om 85 års ålder har han ett minne – ja just det som en häst!

Hur många lopp jag kört vet jag dock inte. Kanske 5000 och det blev 556 segrar. Jag minns faktiskt de flesta av dessa!

Lägg därtill att sonen Lars, 62, vann 140 lopp till stallet.

Den första stora stjärnan i stallet var bjässen Jerk med enorma 1,79 m i mankhöjd!!

En verklig tuffing som vann 25 lopp för mig. Han hade nio raka och sedan rullade det på.

Under årens lopp tog Bert emot ett stort antal hästar som mer eller mindre dömts ut som fortsatta travare. Många blev stumma av förvånad när ”trollgubben” gång på gång lyckades få fart på djuren.

Får du fart på den här kan du säkerligen få en åsna att vinna, var det någon som tyckte!

Han fick snurr på det mesta!

SHOW MED SKOGMAN OCH ”RAPPE”
När sedan fem månader gamle Rapid Boy kom till stallet i Enkullen vid Ludvika flygplats skulle det bli än mer åka av på travbanorna. Innan karriären var över hade ”Rappe” passerat mållinjen som etta vid fantastiska 111 tillfällen. Lägg därtill 60 gånger som tvåa. Han var självklart stallets stora affischnamn under många år! Totalt gjorde Berts skyddsling 280 starter. Han var den första hästen att springa under 1.20 i Dalarna!

En fantastisk häst som aldrig var skadad. Hästen var aldrig på besök hos veterinären!
1976 hade Nordmark en stor framgång bland otaliga andra med en annan av stjärnhästarna från Enkullen. Mr. Ego slog till och vann ”Årjängs stora heat”.

Innan loppet trodde jag inte på chans och lovade helt sonika som att sjunga ”Please release me” på den efterföljande banketten om så skulle bli fallet. Och så blev det!

Vad skulle jag göra när Thore Skogman ropade upp nästa artist. Det var bara att kliva upp och sjunga. Thore hjälpte mig tack gode Gud, skrattar Bert!!Hustrun och livskamraten Siv sedan 67 år ”skämdes” över Berts tilltag.

Vi hade fantastiska år tillsammans. Grymt att hon skulle drabbas av alzheimer och behöva sitta på hemmet. Utan henne hade jag aldrig klarat min karriär, betonar Bert med tung blick. Det är en grym sjukdom!

INTE BITTER
Nu har han sedan länge lämnat sulkyn i stallet. Besöker sällan travbanorna utan att för den skull vara bitter. Otaliga är de fina hästar som passerat revy på Enkullen Att räkna upp alla skulle kräva en helsida extra!
Var tid har sin tid. Jag önskade självklart att jag skulle få ha kört mina 35 år i nutid. Hästarna är flyg­maskiner, stora prispengar, bra avel och förnämliga banor.

Ser du inget som negativt?
Får en känsla av att många hästar är övertränade. Min modell att köra sex dagar i veckan med långvagn i skog och mark skulle hålla än idag.

En sak som borde total­förbjudas är att köra lopp utan skor. Här tänker man för lite på djuret och för mycket på pengarna.
Bert har aldrig varit rädd för att tycka till. En gång champ alltid champ! Då har man rätt att tycka!!

Text & foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp