Toppfält: innehåll
Två Alpina Stjärnor Med Varsitt Fjäll Mitt Emot Varandra

Två alpina stjärnor med varsitt fjäll mitt emot varandra

Pernilla Wiberg har sitt eget hotell på Idre Fjäll.

Pernilla Wiberg var först med att göra ett avtal med Idre Fjäll. Nu har också Frida Hansdotter ett eget fjäll, mitt emot Pernillas. Det sedan norbergstjejen inlett ett samarbete med nya Idre Himmelfjäll.

Den gemensamma nämnaren bakom de två alpina tjejerna och deras koppling till Idre är Torbjörn Wallin. När avtalet med Pernilla skrevs för 18 år sedan så var Tobbe marknadschef för Idre Fjäll. Idag är han VD för Idre Himmelfjäll, som nu inleder ett mångårigt samarbete med Sveriges senaste kvinnliga olympiska guldmedaljör i slalom.
Pernilla Wiberg kom till en skidanläggning utan hotell, men där gick hennes dröm i uppfyllelse.
»Jag har alltid haft en dröm om ett litet familjehotell i Alperna,«
konstaterade Pernilla, som då var en rutinerad hotellgäst med närmare 200 hotell­nätter varje år.
Något litet Alphotell blev det nu inte, men väl ett fjällhotell och ett stort sådant på Idre Fjäll. Ett hotell som stod klart till julen 2003.

Fridas framtid
Frida Hansdotter är mitt i karriären, även om hon kommit så långt att hon, precis som Pernilla 2001 kunde ana ett liv efter elitkarriären.
– När jag fick frågan från Idre Himmelfjälls VD Torbjörn Wallin blev jag väldigt glad. Att få vara med om att utveckla en skidanläggning från start är riktigt spännande.
Nu kommer inte Frida att kunna vara alltför aktiv med spade och yxa eller ritningar, för än är det den alpina karriären som kommer först.
– I vinter är det VM på hemma­plan och det är säsongens stora mål för min del. Sedan tar jag ett år i taget, säger Frida.
Det enda hon utesluter är att fortsätta över OS i Peking 2022.
– Så länge håller jag inte på, ler Frida, som ändå just nu är som allra bäst och när Sport i Dalarna träffar Frida på Himmelfjäll så är hon rejält laddad för slalompremiären i Levi och fortsättningen i USA.
– Därefter går det utan uppehåll fram till VM i Åre.
Tre tävlingar finns inplanerade för Frida vid vinterns VM. Lagtävlingen Team Event inleder tisdagen den 12 februari och följs av storslalom torsdagen den 14 februari och så slalom, Fridas starkaste gren, som körs på lördagen den 16 februari.
Tisdagen den 19 februari väntar så parallellslalom i Hammarbybacken i Stockholm. Frida:
»Det blir
intensiva men förhoppningsvis roliga dagar i Åre.«
När elitkarriären väl går mot sitt slut för Frida, så har hon nu ett jobb som väntar, för under tiden som hon fortsatt är aktiv så blir det inte många dagar i sin nya backe, men kanske hinner hon med att rita på det fjällhus hon och sambon Rickard ska bygga överst på Idre Himmelfjäll.
– Sedan är tanken att jag sa vara med och utveckla skidåkningen här på Idre Himmelfjäll. Det känns bra att jag kan få ställa upp med min erfarenhet när det gäller skidåkning, men det som lockar mig är mer att det är personen Frida Hansdotter och inte skidåkaren, som fått jobbet, ler Frida.

Frida Hansdotter gör som Pernilla Wiberg och får ”ett eget fjäll” i Idre.

Hotell och gondol
Idre Fjäll är fortsatt den stora skidanläggningen i Idrefjällen, men nu händer det saker på både Himmelfjäll, men också på närbelägna Fjätervålen. Där finns det planer på ett stort hotell och eventuellt en gondol till open på Dalarnas högsta skidåkningsfjäll. Satsningar som redan inletts med ett ny elljusskidspår och en ny campingplats.
Mannen bakom de stora satsningarna på Fjätervålen är göteborgsentreprenören Ola Serneke och inte så förvånande så inleder skidälskaren Ola att satsa på längd­åkning, men i ärlighetens namn så var det vad som hanns med inför den här vintern.
Ljus och snö
På Idre Fjäll samlades snön i rekordstora högar efter fjolårets vinter. Snö som lades ut rekordtidigt, men som också drabbades av det varma oktobervädret. Värme som gick hårt åt snön och världens bästa skidskyttar som tränade under oktober fick nöja sig med en 2,5 km lång slinga.
»Vädret är inget man kan göra något åt och så här brukar det kunna vara i oktober,«
log Wolfgang Pichler, medan han med ögonen följde sina skidskyttar i spåren.
Den sparade snön räckte för att öppna två alpina nedfarter i oktober och ytterligare en nedfart till höstlovet.
– Här har vi haft helt perfekta träningsförhållanden och ett suveränt bra underlag, säger malungstjejen
Erika Holmberg, som är alpina landslagets tränare för en av damernas träningsgrupper.
För Idre Fjäll väntar en vinter med massor av tävlingar som inleds redan i början av november med SM i skidskytte!
Den stora satsningen på Idre Fjäll handlar den här vintern om en helt ny back­belysning i den långa Västbacken. En belysning som blir en av landets längsta, närmare två kilometer lång.

Nya expressliftar
I Sälen byggs det än mer och då inte enbart den nya flygplatsen. I Hundfjället kommer en helt ny expresslift. Hundfjället får därmed två åttastolsliftar, placerade som i ett ”V”, döpta East Express och West Express. Därmed växer skidåkningen rejält på fjället, som erbjuder skidåkning på i princip två fjäll.
En ny expresslift blir det också på Romme Alpin där målsättningen för ägarfamiljen Funke är en ny expresslift vart tredje år. Nyheten i år blir liften ”Göte Express” döpt efter jordbrukaren vid bergets fot, som på nära håll följt och varit med om utvecklingen under de 31 år som Romme varit i drift.

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp