Toppfält: innehåll
Tvåbarnsmamman Maria Siktar På OS Och VM

Tvåbarnsmamman Maria siktar på OS och VM

Maria Rydqvist
Maria Rydqvist med dotter Charlize innan hon ska ge sig ut på ett träningspass.

-Hade jag inte fött barn hade jag nog slutat, säger tvåbarnsmamman Maria Rydkvist, 30 år. 

Maria bor i Älvdalen ihop med sambon Bengt Leandersson, tillsamman har paret två flickor, Wilda 3 år och nyligen födda Charlize (maj -13).  

Man kan ju undra hur Maria får det att gå ihop med hård träning nästan varje dag, barnpassning och att amma en nyfödd.

Jo, från i september har hon hjälp av en aupair från USA som är till stor hjälp när Maria tränar. Men att amma är något Maria sköter mellan träningspassen.

Hon växte upp i Smålandsstenar som ligger i Gislaveds kommun. Maria blev tidigt intresserad av skidåkning, inspirerad av en fyra år äldre bror trots att tillgången på snö i de trakter där hon växte upp inte var den bästa.

Så resorna till det vita underlaget och olika tävlingar blev ofta många och långa.

Redan tidigt började hon träna hårt. Cirka sex mil om dagen blev det då hon som 12-åring var på läger vid Idre Fjäll. Det var en envis liten dam som inte visste riktigt hur man skulle träna och till slut blev hon hämtad av pappa som tyckte att det fick vara nog.

NYTT STEG I UTVECKLINGEN

Som 16-åring kom Maria till skidgymnasiet i Mora, nu blev det lite annan struktur på träningen. Hon trivdes storartat i den nya miljön med nya ledare och tränare.

Hon tog ett stort steg i utvecklingen som skidåkare och efter fyra år där var hon redo för nästa steg. Östersund och skiduniversitetet väntade.

Dessutom en ny skidmiljö, men Maria mäktade med att kombinera viktiga studier med hård träning och utbildade sig till civilekonom.

Det var då ytterligare ett steg togs, hon och sambon Bengt Leandersson (duktig f.d skidorienterare) flyttade tillbaka till Dalarna och hans uppväxtort Älvdalen. Efter att ha tävlat för OK Vivill, (moderklubben), Domnarvet, Stockvik, Bergeforsen och Östersund blev det skidor för Älvdalen, där hon har många som hjälper till i satsning mot OS och VM.

2010 fick hennes liv en annan dimension då dottern Wilda föddes, nu fanns det annat än fokus än på träning och som dessutom var mycket viktigare. Barnafödseln blev också en stor drivkraft för Maria att komma tillbaka, säsongen 2010-11 är hennes bästa hittills.

Senaste tillskottet, dottern Charlize har givit henne ytterligare inspiration. Målet är klart, tillbaka till landslaget.

När hon nu inte ständigt måste tänka på träning-vila-träning-äta-sova-träning, har allt blivit inte bara bättre – utan också mycket roligare.

PÅ VÄG MOT OS OCH VM

Maria har tidigare tillhört landslaget, men just nu finns hon för närvarande inte med i någon landslagstrupp, det är förstås naturligt efter sista födseln.

Som tränare har hon förut haft nuvarande landslagsansvarige Rikard Grip och tidigare Robin Johansson. Idag har hon tränaransvaret själv med viss hjälp av Robin, hon har också kunnat vara med på två läger.

Träningen flyter på bra, får hon bara vara hel och frisk kommer hon säkert att finnas på plats när OS i Sotji äger rum 7–23 februari 2014.

Att då också samtidigt ta hand om en 9-månaders baby är ett problem som en envis Maria lätt kommer att lösa.

Text och foto: ERIC »JOKKE« LUNDIN


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp