Toppfält: innehåll
Tyngdlyftning Och Trädgård – Det är Livet För Bettembourg

Tyngdlyftning och trädgård – det är livet för Bettembourg

Olympiske bronsmedaljören 1972 Hans Bettembourg tränar minst sex gånger i veckan.

Olympiskt brons i München 1972 i tyngdlyftning och trädgården på Lugnetskolan är något alla förknippar med Falu profilen Hans Bettembourg. Idag har Hans blivit 72 år och intresset för träning och trädgård är lika starkt idag som då.

–  Jag har väl lite åldersnoja, men jag brukar säga att man varken behöver se ut eller bete sig som en 70-åring, säger Hans.
Och när man ser han bolla med vikterna kan man inte tro att det är 72-åring som håller i skivstången.
– Jag kan avslöja att jag har samma midjemått på 84 cm idag som jag hade 1969. Håller man kroppen fräsch så mår man även mentalt bra. Man är helt enkelt pigg.
Sex till sju gånger i veckan gör han ett besök på Lugnet och träningslokalen på nedre plan. En lokal som stod klar för inflyttning några månader efter det att Hans tagit emot bronsmedaljen vid OS.
–  Här har inte mycket förändrats under årens lopp. En sak är däremot säker det har varit mitt andra hem och är så fortfarande. Idag är vi cirka 80 medlemmar i Falu AK som tränar här.

Mikael Forslund, Hans Bettembourg och Roland Björk – en trio som ofta besöker Lugnets styrkelokal och trivs tillsammans.

Kör du fortfarande tungt?
– Allt är relativt. Om man tänker på vad man lyft så är det väl som en Hemköpskasse idag, säger Hans och skrattar gott.
En tung kasse i så fall för både hantlar och skivstänger är klädda med ett aktningsvärt antal vikter när Hans kör sina repetitioner.
– Det finns ingen bättre träning än den med fria vikter eller i maskiner om man har problem med leder. Utan att vara läkare har jag alltid sagt muskler är som stötdämpare för kroppen. Utan muskler är det som att köra en bil utan stötdämpare. Muskler gör att vi håller oss friska.
Förutom ett besök på Lugnet nästan varje dag så blir det även en rask promenad på en timme.
– Den bästa fettförbränning som finns. Rask takt och framförallt anstränger man inte lederna. Skonsam träning. Jag kan inte förstå de som rekommenderar löpning, säger Hans.
Det senaste året har han även engagerat sig som tränare.
– Jag är hjälptränare. Inte så mycket att orda om.
Istället talar Hans desto mer om sina växter på Lugnetskolan.
– Det är ju min trädgård. Jag har gjort allt från start och har förmånen att få hålla på med den fortfarande, säger Hans.
Ena timmen tunga vikter, andra timmen en rask promenad och dessemellan vårdar han sina växter som de var hans barn.
Det märks att Hans trivs med sin tillvaro.
– Jag är hellre i en träningslokal än på ett ålderdomshem, avslutar Hans och går över till träningskollegerna Mikael Forslund och Roland Björk.
Några snabba kommentarer och skratten studsar mot väggarna i den anrika träningslokalen på Lugnet.
Frågan är om inte alla lyftare som pryder väggarna också skrattade med.

Text och foto: PeO Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp