Toppfält: innehåll
Unga Domare Får Stå Ut Med Mycket Skit – Ny Satsning  Ska Vända Trenden

Unga domare får stå ut med mycket skit – ny satsning ska vända trenden

  • Falun
Falubon Lena Samuelsson har utformat och lanserat en intressant satsning på unga domare.

FALUN
Arbetsklimatet för unga domare har hårdnat. Ett tråkigt men sant fenomen. I september sjösattes konceptet UngDomare, var syfte är att stärka unga domare, och på så sätt vända en negativ trend och säkra återväxten av unga domare i distriktet.

En allt mer aggressiv attityd och ett allmänt hårdare samhällsklimat slår tillbaka även på domarnas tillvaro. Speciellt hårt drabbade är många av våra unga domare, som därför ofta väljer att sluta. Ett tillstånd Lena Samuelsson på Dalarnas Försäkringsbolag i Falun nu vill ändra på.
– Utan domare dör lagsporterna ut. Och nu vill vi synliggöra unga domare, stärka dem och trygga återväxten, kommenterar Lena Samuelsson och fortsätter:
– Unga domare får stå ut med mycket skäll och vi tyckte att något måste göras. Lagkamrater stöttar varandra men vem stödjer unga domare frågade vi oss, och det var så det hela startade.
I samarbete med Dalarnas Fotbollsförbund lanserades en speciell matchdress för ungdomsdomare. En nymodighet som presenterades i samband med finalerna av Miljönären cup under fotbollens dag i september.
– Att alla ungdomsdomare har en likadan dress skapar gemenskap och sammanhållning som samtidigt väcker respekt. UngDomare har även ett eget klubbmärke för att stärka tillhörigheten.
Vad har ni mer på gång?
– Vi har genomfört en workshop med unga domare, där Dalarnas elitdomare, Glen Nyberg deltog. Nu tittar vi på passande utbildningar och tar fram den nya domardräkten.
Dalarnas Fotbollsförbund utbildar årligen runt 300 domare (100 för elvamannalag och 200 för sjumanna) i åldrarna 14 till 19 år.
– UngDomare är ett väldigt bra initiativ. Projektet höjer statusen för domarna och mottogs mycket positivt i samband med lanseringen under Miljönären cup, berömmer Peter Johansson, ordförande i DFF domarutskott.
Kan en gemensam dress för unga domare vara av intresse inom andra lagsporter?
– Absolut, representanter inom innebandyn har redan hört av sig. Jag tycker det är kul att vi har lanserat den här idén i Dalarna, svarar Lena Samuelsson och understryker:
– Målsättningen är att vi ska gå i bräschen för en likvärdig satsning i övriga landet.

Ung domare
Start: September 2017.
Syfte: Att utbilda och stärka unga domare i sin rollutövning.
Målinriktning: Synliggöra unga domare. Stärka unga domare. Skapa gemenskap.

 

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp