Toppfält: innehåll
Ungdomar Har Kul På Hjul

Ungdomar har kul på hjul

FALUN. I många år har Falu CK haft träningsgrupper på cykel, i år har man 215 ungdomar från 5 år upp till 16 som är fördelade i 18 olika grupper. Det berättar föreningens ordföranden Anette Löfgren, och tillägger att det behövs ett 70-tal ledare för att klara av alla grupper.

Vi var och hälsade på en måndag när de yngre grupperna tränade med en härlig entusiasm på Lugnets skidstadion. Storleken på barnen i samma grupp varierade och de satt på många olika sorters färgglada mountainbikes. Det trampades verkligen intensivt men med ordning och reda i leden.

RESPEKT
Att visa respekt och att lära sig träna med andra är två viktiga punkter för grupperna. Beroende på ålder i grupperna åkte man olika långa banor med lite varierande underlag. Ibland blev det avbrott i cyklandet för att lägga ifrån sig cykeln och istället göra ett kort gymnastikpass för att få fart på andra muskler.
 Gruppernas mål är ju inte riktad mot att kunna tävla men visst kunde det bli en enklare träningstävling i grupperna. Viktigt att även att behärska sin cykel ordentligt och lära sig hur man sköter den. 

OMSTART I HÖST
De yngsta tränar en timme i veckan, äldre barn kör flera och längre pass per vecka. Sista träningen innan lovet sker sista måndagen i juni.
 Normalt brukar omstart äga rum på hösten och sedan är det träningar september ut.
 Då har alla trampande ben och fötter fått sig en rejäl duvning och kunskap om vad träning betyder och hur viktigt det är att sköta cykeln.
 Kommentarerna från alla i grupperna efter att de har avslutat passet var identisk:  
–Kul, härligt, häftigt, superskoj! Och mängder av glada miner.
 Före pandemin hade man också belöning i form av fika efteråt men nu har man tyvärr tvingats ta bort den ”godbiten”.

Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp