Toppfält: innehåll
Ungdomsfotbollen Behöver Fler Utbildade Ledare

Ungdomsfotbollen behöver fler utbildade ledare

Ribier-Reineby
Utbildare. Rolf Reineby och Niklas Ribjer har ett viktigt uppdrag att föra fotbollen framåt i Dalarna.

Dalarnas ungdomsfotboll har halkat efter många av de stora distrikten. Det finns klara bevis för det. Dalarnas Fotbollförbund försöker råda bot på det och bäst klarar man det genom att fler ledare går de tränarkurser som finns.

Målet som DFF vill nå är att det i varje lag i Dalarna skall finnas minst en och en halv ledare som gått de kurser som finns.
2007 kom den nya tränarutbildningen från Svenska Fotbollförbundet. Då nådde Dalarnas fotbollsföreningar sin bästa siffra hittills. Då fanns det i snitt 1,0692 tränare per lag i Dalarna. Antalet lag i distriktet var då 578 lag. I dag har alla dessa siffror dalat. Under 2012 deltog 461 lag i seriespel, men det som de ansvariga reagerar än mera över är att snittet för utbildande tränare minskat till 0.9154.

– Vi anser att snittet borde vara minst en och en halv ledare per klubb, säger Niklas Ribjer, utbildningsledare i Dalarnas Fotbollförbund och Rolf Reineby, spelarutbildare och förtroendevald i tränarutskottet.

Till elitpojklägret i Halmstad i år ordnade Dalarnas Fotbollförbund en resa för ett 20-tal föreningsledare. De skulle ta reda på hur Dalarnas ungdomar står sig i jämförelse med andra distrikt. De konstaterade att matcher mellan till exempel Stockholm och Småland höll en mycket högre nivå än till exempel en match mellan Dalarna och Bohuslän.

– Vi kan kanske inte nå lika långt som de stora distrikten, men när vi bara jämför oss med klubbarna i Dalarna siktar vi nog för lågt, säger Niklas Ribjer.
– Jag är säker på att för de tjugo som var med till Halmstad blev det en riktig ögonöppnare.

HALKAT EFTER
Det finns statistik på att Dalarna halkat efter. På flicknivå hade Dalarna för fem år sedan ett lag som låg långt framme och med 22 tjejer i olika landslag, I dag är det bara sex tjejer och två killar som nått landslag.
– Största anledningen till detta anser vi är bristen på utbildade tränare. Är inte ledarna utbildade är risken stor att ungdomar som vill nå långt blir lidande, säger Rolf Reineby.
Problemet är att finna ledare och vad beträffar ungdomsfotboll har man alltid funnit dem bland föräldrarna.
Nu är det så att många föräldrar är oroade för de vet inte vad som förväntas av dem.
– Men har man en struktur i föreningen där det påpekas att ”du har det här uppdraget” blir det enklare. En blir tränare, en blir lagledare och en tredje materialare. Vet de vad som gäller är det lättare för dem att ta uppdraget. Är det ett vakum tackar de nej, säger Rolf Reineby.

NYTT PROJEKT
Nu vill Dalarnas Fotbollförbund ta en dialog med föreningarna. Där påpekas att de finns en koppling mellan ungdomarnas utveckling och bristen på utbildade tränare. Men hur får man våra tränare att vilja utbilda sig? Dalarnas Fotbollförbund har startat projektet Sportpaketet där ett fåtal föreningar kommer att få ett ansvar att jobba inom sitt närområde. Det har redan satt igång i Mora. Förre elittränaren Lasse Ericsson är ansvarit i IFK Mora och samarbetar med klubbarna i närområdet, Färnäs och Sollerön till exempel. Samarbetet kan vara gemensamma utbildningar, till exempel förbundskurser, interna utbildningar eller skapande av spelarutbildningsplaner med mera.
– Så vill vi ha det, från centralt håll har vi inte samma möjligheter att få den kontakten som någon i Mora har, säger Rolf Reineby.

FLER LEDARE
Nu har Dalarnas Fotbollsförbund tagit kontakt med Malungs IF som nav i Västerdalarna, Östansbo i Västerbergslagen och Avesta AIK i södra Dalarna för att vara det nav som IFK Mora FK blivit i norra Dalarna. I Falun/Borlänge finns det två elitföreningar, IK Brage och Kvarnsvedens IK och förbundet kommer att jobba genom dem. Nu gäller det alltså att genom de här greppen se till att Dalarna får fler utbildade tränare/ledare.
– Vi reagerar över att de som börjar basutbildningen (17 dagar) hoppar av efter två dagar, detta trots att 98 procent säger sig vara nöjda eller mycket nöjda med utbildningen, säger Rolf Reineby.
De har klarat av bara momenten Avspark och Ledarskap.
– De borde vara med under minst fem dagar så att de får med sig spelförståelse, teknik och träningslära/målvaktsutbildning.
– Nu anser många att de inte har tid, men tar man på sig det här har man ett stort ansvar att ge ungdomarna en möjlighet att utvecklas.
– Ekonomiskt är det inget problem i dag, det finns pengar att söka. De kan man söka genom Idrottslyftet.
– Vi måste sikta högre än att bara jämföra oss med klubbarna i Dalarna. Det insåg de ledare som var med till elitlägret i Halmstad.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Knapp, skrolla upp