Toppfält: innehåll
Unik Tränarträff I Leksand

Unik tränarträff i Leksand

Mases-och-Appelgren
Tränarmöte. Då och nu Andreas Appelgren nuvarande tränaren möter gamle tränaren Rune Mases.

LEKSAND Rune Mases, 84, Leksands IF:s första hockeytränare och Andreas Appelgren, 45, LIF:s nuvarande tränare har aldrig träffats. Sportmagasinet ordnade ett unikt möte på Tegera Arena spelarrestaurang.Rune Mases är en legend. Kul att träffa honom, sa Andreas efteråt.

Det blev ett intensivt tränarsnack. Rune Mases var på hugget direkt. Det märktes knappt att det skiljde 40 år mellan de båda tränarna. Rune Mases bjöd på minnen och massor med synpunkter. Andreas Appelgren var samlad, lyssnade mycket och gav svar på tal.

Allsvenskan är en tuff serie. Det är jämnare nu än när LIF ramlade ner för sex år sedan, säger Rune.

I dag är det ungefär samma spelarbudget i alla lag. Kom i håg att alla är proffs. Inget lag är direkt dåligt. Det måste alla förstå, säger Andreas

Kul att det kommer mycket folk på matcherna. Jag minns ett fullsatt Johanneshov 1963. Det kändes som alla höll på Leksand. Jag fick rysningar i hela kroppen, förklarar Rune.

När vi kommer på en bortamatch är det ofta proppat med folk. Det är årets match och motståndaren ger alltid allt. Det vore skönt om nåt lag nån gång tog det lite “lugnt”, tycker Andreas.

Tränar ni skridskoåkning? Vi var noga med det på min tid. Tycker Mora känns mycket skridskostarkare än LIF, säger Rune.

Skridskoåkningen är viktig. Men kom ihåg att många spelare väger mycket mer nu än förr. Det kan göra att det ser långsammare ut i dag, förklarar Andreas.

Taktiksnack. Visst var det mycket av det på min tid. Ibland körde jag det enkla spåret: spela som ni vill, men släpp inte några mål. Då brukade vi vinna, berättar Rune.

Förstår. En sån taktik kan funka ibland, håller Andreas med om.

Jag gillar inte långa lag, säger Rune.

Inte jag heller. Alla fem måste hålla ihop och hjälpa varandra. En tät mittzon är viktigt. Sen ska vi attackera målet direkt i första vågen, förklarar Andreas.

Hur är det med scoutingen av nya spelare? Undrar Rune.

Vi måste bli ännu bättre på att hitta spelare själva. Det är inte fel att leta efter lovande juniorer runt om i Dalarna, säger Andreas.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

 

Knapp, skrolla upp