Toppfält: innehåll
United By Football Uppfyllde Flickdröm

United by Football uppfyllde flickdröm

BORLÄNGE
Vid Folkspels gala på Cirkus i Stockholm tilldelades Charlotta Volkert från Borlänge/Falun priset som Årets Eldsjäl i kategorin inkludering.

förklaringen till denna belöning är att Charlotta bildat föreningen United by Football, som ger flickor från idrottssvaga områden i Borlänge möjligheten att få träna och spela fotboll och därmed en mer meningsfull fritid och en väg in i föreningslivet och samhället.
 Charlotta Volkert har arbetat som fältassistent i Borlänge och som sådan undrade hon och många andra vart alla flickor tog vägen efter skolan. Pojkarna sökte sig till en fotbollsplan, men flickorna gick direkt hem och stannade där.
 –Visst ville även tjejerna spela fotboll och där föddes idén att göra något, säger Charlotta.
 Hon startade United by Football, där flickor i alla åldrar får spela fotboll utan att det kostar något.
 –Och genom det också en väg ut i samhället.
Redan vid första träningen kom 80 flickor.
 –Den viljan att vara aktiv har funnits hela tiden, men ingen har sett det och gett dem chansen.
 De flickor som bor vid Tjärna Ängar, Bullermyren och Jakobsgårdarna kommer från länder som Somalia och Syrien och där är det fortfarande bara pojkar som spelar fotboll. Detta har deras föräldrar tagit med sig när de kommit till Borlänge och Sverige.
 Mycket har underlättats för de unga tjejerna genom att träningen börjar direkt efter den sista lektionen i skolan. När Sport i Dalarna gör ett besök kommer flickorna direkt från Nygårdsskolan till närmaste grannen Jaxhallen.
 –Det här är bara de tjejer som går i Nygårdsskolan. De som går i andra skolor har sin träning i andra hallar, påpekar Charlotta.
 Sommartid bedriver man träningen på Sportfältet.
 –Där har vi också en fotbollsskola på sommaren, påpekar Charlotta.
 Vid Eldsjälsgalan fick Charlotta ta emot ett personligt stipendium på 25 000 kronor samt dessutom 50 000 kronor till ett specifikt projekt.
 –Vi har ett förslag att de pengarna skall användas till att tjejerna skall få göra en resa till en damlandskamp i Stockholm eller Göteborg, avslöjar Charlotta Volkert.
Under den närmaste framtiden är det inte Charlotta som styr United by Football. Hon är från Gotland och har flyttat dit igen.
–Jag har tjänstledigt från mitt jobb i Borlänge i ett år. Sedan får jag ta ett beslut var jag skall bo efter det året, säger hon.

Text och foto:
SVEN-ERIK KARLSSONKnapp, skrolla upp