Toppfält: innehåll
Uschi Disl Tysk Skidskyttestjärna Har Blivit Morabo

Uschi Disl tysk skidskyttestjärna har blivit Morabo

MORA
2006 slutade hon den framgångsrika karriären som en av världens främsta kvinnliga skidskyttar.
Året innan hade hon och vallaren Tomas Söderberg blivit ett par och 2012 bosatte de sig i Mora.

Uschi Disl har flyttat till Kråkberg med sambon Tomas Söderberg.

Uschi och Tomas tar emot på gården när Sportmagasinet kommer på besök hos familjen i Kråkberg lite utanför centrala Mora.
Paret har två barn, Hanna 8 och Tobias 5. Denna dag är kompisar där så det är full fart både ute och inne. Uschi håller dessutom på att förbereda sig för den första tyska upplagan av ”Mästarnas Mästare”. Bland deltagarna märks bland annat fotbollsspelaren Thomas Hessler, friidrottarna Heike Drechsler och Lars Riedel. Naturligtvis har Uschi pratat och fått goda råd av skidskyttekompisen Magdalena Forsberg, som ju vann en av de svenska tävlingarna.

MEDALJREGN
Uschi har haft en fantastisk skidskyttekarriär med hela 9 OS-medaljer, varav 2 guld båda i stafett. 19 VM-medaljer, 8 guld 8 silver och 3 brons. Världscupen totalt vann hon dock aldrig men var tvåa totalt tre gånger.

»Vilken av
alla medaljer
värderar hon högst?«

Här blev det plötsligt svårt att bestämma sig, men den första individuella VM-medaljen 2005 ligger nog bäst till. Mest grämer hon sig över ett missat individuellt OS-guld med 7/10-delar i Nagano 1998, beroende på att hon var för feg i sista utförsbacken.
Uschi började som så många andra som längdåkare hon gjorde sin första tävling som skidskytt redan 1989. I början var sporten inte så populär i Tyskland men i takt med hennes framgångar ökade intresset.
De sista åren i karriären upplevde hon som mycket jobbiga, inte så mycket i spåren utan mest vid sidan om med alla presskonferenser, sponsorträffar med mera. I de tyska skidskytteorterna Rupholding och Oberhof var det nästan hysteriskt.

TV-KOMMENTATOR
Efter sista tävlingen 2006 tog hon jobb som expertkommentator vid tyska TV-bolaget ARD några säsonger. Idag jobbar hon bara aktivt med några av sina sponsorer, den största av dom är Viessmann som varit med sedan början av hennes karriär.
Hur har hon då det med skidåkandet idag?
Jo, till husbehov som motion, och hon har prövat på Tjejvasan, efter att ha fått starten som present. I mål var hon 154:a.
Paret Disl/Söderberg träffades förstås via skidspåren, Tomas var först vallare åt de svenska skidskyttarna sedan hela 12 år hos de norska skidskyttarna. I vinter ska han valla åt ett nytt långloppsteam, Lager 157.
I det laget finns bland annat Jörgen Brink och Brita Johansson-Norgren, så på vintern blir det mycket resande för honom. Hur sköter då Tomas vallningen åt Uschi?
Jo, när hon klagar på att skidorna går dåligt då vallar han inte om utan ger henne helt enkelt bara ett par nya skidor!

Text och foto:
ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp