Toppfält: innehåll
Utmana Alltid Sanningen – Barn Som Tränar Ska Skratta

Utmana alltid sanningen – barn som tränar ska skratta

Föreläsning. Per »Pliggen« Andersson och Lassi Karonen före­läser på Tegera Arena om träning.

LEKSAND – Man måste börja tidigt med träningen säger experterna. Det stämmer inte på roddaren Lassi Karonen. Utmana alltid sanningen, säger Per »Pliggen« Andersson, Lassi Karonens tränare sedan många år.

Lassi Karonen är ett utmärkt exempel på att det går att starta sent i livet med en elitsatsning. Lassi var 21 år när han är första gången satte sig i en kanot. Då ramlade han i.
– Det stämmer. Det var Pliggen som lurade mig att prova, sa Lassi Karonen.
– Han sa att rodd skulle passa mig för jag var lång. Då hade jag bara rott kyrkbåt tidigare. Jag började elitsatsa på heltid vid 26–27-års åldern.

LAT TONÅRING
Lassi och Pliggen berättade för Sportmagasinet om sitt samarbete i samband med en föreläsning på Tegera Arena i Leksand.
– Jag var en ganska lat tonåring, sa Lassi. Jag gillade mest tv-spel och moped.
»Jag får tacka mina föräldrar som byggde en villa precis intill elljusspåret i Djura. Det gjorde att det blev en del längdskidåkning i alla fall.«

Pliggen fyller i:
– Jag tycker det är intressant med villan och skidspåret. Jag tror det är där vi har svaret på att Lassi till slut blev elitidrottsman. Plus att han har goda gener från sina föräldrar, sa Pliggen.
– En simhoppare kan inte starta för sent med sin idrottssatsning. Men för en roddare är det helt OK. Lassi är ett bra exempel. Hans motor, syre­upptagnings­för­mågan, utvecklades enormt mellan 2003–2007. Syre­upp­tagnings­för­mågan är roddares hästkrafter.

Strävsamt par. Per ”Pliggen” Andersson och Lassi Karonen har jobbat ihop i många år och nått stora framgångar i kanot.

BARN SKA SKRATTA
Per »Pliggen« Andersson var tydlig när det gäller barn och idrott:
– Barn ska inte ha ont när de tränar. Då är belastningen för hård. Barn som tränar ska skratta. De ska ha god aptit, sova bra och ha regelbundna toalettvanor.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp