Toppfält: innehåll
Värdefullt – En Utbildningssatsning Kring Värderingsfrågor

Värdefullt – en utbildningssatsning kring värderingsfrågor

FALUN För ett år sedan startade SISU Idrottsutbildarna en utbildningssatsning kring värderingsfrågor under rubriken Värdefullt. Värdefullt är idrottens utbildningssatsning kring värderingsfrågor.

Catharina Jonsson SISU
Värdefullt. Catharina Jonsson, utbildningsansvarig hos SISU Idrottutbildarna.

Syftet är att få idrottsföreningar att samtala om och fundera över vad som är viktigt och värdefullt inom barn- och ungdomsidrotten. Vad vill vår förening stå för och förknippas med för värden? Ibland kan det handla om att ta ställning kring verksamhetsnära händelser t ex fusk, regler, språkbruk, jakt på resultat och ibland kan det röra sig om trovärdighetsfrågor t ex alkohol, droger doping, diskriminering.
Catharina Jonsson, ansvarig för satsningen och utvecklingskonsulent hos SISU Idrottsutbildarna, är nöjd så här långt med resultatet.
– Vi har fått bra respons från föreningar som tycker att den här satsningen är värdefull. SISU Idrottsutbildarna ska vara en resurs för föreningarna i dessa frågor. Under våren kommer vi bl.a. att erbjuda föreläsningar som riktar sig till ledare, aktiva och föräldrar säger Catharina.

IDROTTENS VISION

Svensk Idrott vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer. Målsättningen är en självstyrande och samlad idrottsrörelse med starka förbund och föreningar med en utbildningsverksamhet i världsklass.
Idrottens värdegrund består av fyra punkter.
Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta man ska ha roligt, må bra och prestera mera.
Demokrati och delaktighet är en viktig del, alla medlemmars röst har lika värde. Det är viktigt att demokrati och delaktighet ska utövas jämnställt oavsett bakgrund.
Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder med mera ska få vara med i förenings­driven idrottsverksamhet.
Rent spel, är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det handlar om god etik och moral, att verka mot fusk, doping, mobbing på och utanför planen.
– Vi erbjuder bra verktyg så att föreningarna själva kan jobba med dessa frågor. SISU har t ex tagit fram kortlekar med diskussionsfrågor för aktiva, ledare och föräldrar. En kortlek för lagidrott och en för individuell idrott, det finns även böcker och en DVD-film att använda, berättar Catharina Jonsson.
– SISU har även tagit fram en dialogduk som är till hjälp för att föra en bra dialog om värderingar i föreningen, säger Catharina Jonsson.

SOMMARSKOLA

Och till sommaren erbjuder SISU Idrottsutbildarna en kostnadsfri aktivitet till föreningar som bedriver sommarskola eller läger för barn och ungdomar 7–14 år. Årets inriktning är Värdefullt. Syftet är att få barn och ungdomar att samtala och fundera över vad som är viktigt och värdefullt inom idrotten.
Tema som erbjuds är: Rent spel och Schysst kompis. Aktiviteterna hålls av unga ledare som är utbildade av SISU Idrotts­utbildarna.
Avslutningsvis kommer ett citat från en utskrift av Jens Bergenström, ishockey­spelare i Leksands IF som berättar sin hist­oria som ungdomsidrottare. Så här avslutar han sin berättelse:
»Ungdomsidrottare, ge inte upp, det stora lyftet kan komma senare och då kan ni skratta åt de tränare som ratade er när ni var yngre, så ge för guds skull inte upp när motgångarna kommer!«

Text och foto: LILLIS ÅKERBLOM

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp