Toppfält: innehåll
Världsmästare Sture Björk Nära Döden Efter Svår Skogsolycka

Världsmästare Sture Björk nära döden efter svår skogsolycka

FALUN/LUDVIKA/GRÄNGESBERG. Hans liv var skogen. En skog som tragiskt nog även var på vippen att släcka hans liv i en dramatisk olycka 2017!
Den flerfaldige VM- och SM-medaljören i orientering, Sture Björk, 77, överlevde mot alla odds en fruktansvärd skogsolycka i januari för fyra år sedan.

Det var inte många som trodde att jag skulle klara mig, berättar Sture. Inte ens läkarna hade några större förhoppningar om att jag skulle överleva.
 Händelsen inträffade i Ställdalen utanför Grängesberg. Sture har haft sitt sommarställe på platsen i 40 års tid.
 Det var en kall vinterdag i januari. Sture och sonen Anders höll på med skogsavverkning.
 Grabben skulle lyfta upp en granstock modell större med skogsmaskinen. Gripklon på maskinen lyfte upp stocken och sedan hände det som inte fick hända.
 
SPRÄCKT SKALLBEN
Det visade sig nämligen att den gigantiska granstocken helt enkel var för grov för gripklon. Denna  gav sedan vika och släppte stocken varefter gripklon med full kraft träffade Björk i huvudet.
 Det blev ilfart till lasarettet i Örebro där 77-åringen genomgick flera långa och svåra operationer. Skallbenet var spräckt, höger öga intryckt  och hjärnsubstans hade runnit ut.
 –Jag minns ingenting av smällen innan jag vaknade upp på intensivvårdsavdelningens respirator efter en vecka. Det var en hemsk känsla att inte veta vad som hade inträffat. Då fick jag reda på att jag varit så illa ute.
 En dryg månad senare kunde Sture mot alla odds vandra ut från sjukhuset och hem till den långa rehabiliteringen i Falun.
 Orsaken till olyckan tar han helt och hållet på sig själv:
 Jag var placerad en halvmeter från stocken. Säkerhetsavståndet ska vara tio meter vid lyft som detta!!
Det har varit jobbigt men jag är en enveten typ och gav mig sjutton på att försöka återfå ett normalt liv så fort som möjligt igen.
 Tyvärr har jag för evigt förlorat smak- och luktsinnet. Men det går att leva med, inflikar Sture som den positiva natur han är begåvad med. Jag blev av med körkortet i ett halvår men nu är det OK att köra bil igen.
 
PRÄGLAS AV ENVISHET
En som känner Sture Björk väl är gamle tävlingskompisen Rolf Jakobsson i Ludvika:
 Sture har alltid varit en envis människa med en fantastisk styrka att aldrig ge upp. Det var säkerligen den styrkan som till stor del hjälpt honom efter den hemska olyckan.
 Tävlingsmässigt har Sture en fantastisk karriär bakom sig. Han är en av få som kan stoltsera med titeln världsmästare på sitt visitkort. 1968 blev det guld i stafett och samtidigt även individuellt VM- silver. Två år senare blev det nytt VM-silver i lag efter Norge. Guld blev det i NM 1967.
 SM-guld i såväl dag- som natt-SM samt fyra SM-guld i fälttävlan finns också på meritlistan.
 När jag vann med tredje SM i fälttävlan fick jag Prins Bertils guldmedalj och den är jag mycket stolt över, inflikar Sture och tittar på sin klenod.
 Under sin långa karriär finns självklart segrarna i 10-mila med OK Malmia i Grängesberg 1965 samt i Ludvika OK 1973 högt på favoritlistan.
 –Inget herrlag i Dalarna har vunnit herrkavlen sedan vår seger 1973, inflikar Sture stolt!
 
STARKA KLUBBAR
Det är ju det finaste man kan vinna som lag i Sverige. Vi hade verkligen två starka lag när vi vann dessa kavlar, understryker han.
 Som ung representerade han Yxjöberg innan han 1962 tävlade för Ulriksberg. Tre år senare blev det OK Malmia  som han blev trogen fram till 1973 då han ikläddes  Ludvika OK:s dress.
 Det var inga hard feelings mellan klubbarna. Jag kände bara att jag ville byta miljö efter åtta säsonger i Malmia.
Det första som hände i LOK var segern i 10-mila. Bättre start kunde det inte bli. Detta trots att han fick en kollaps av järnbrist samma år. Han repade sig snabbt och vann natt-SM året efter!
 Den sista starten gjorde jag i ett VM-test i Rättvik 1978. Jag vann med tackade nej till VM. N u var det familjen med  barnen och jobbet som var det viktiga.
 Orienteringen har ofta benämnts som den ”vita sporten”. Här fanns ingen annat än naturupplevelser och frisk luft att hämta.
 
FUSKAT I HOCKEY
–Jag har aldrig tjänat en krona från klubbar eller förbund. Uppehälle och respengar är allt. Om jag ångrat mig? Nej, orienteringen har givit mig så oerhört mycket med naturupplevelser, resor och vänner.!
 Han har även fuskat med ishockey i sin ungdom när han bodde granne med Bengt Nåjde i Blötberget.
 Spelade en säsong med Vulcanus men fick en rejäl smäll över ett knä. Då fick det räcka för mig, skrattar Sture. Det var orienteringen som gällde!
 Trots den mycket svåra huvudskadan 2017 arbetar Sture dagligen vidare trots 77 års ålder.
 –Jag har två företag i skogsjuridik som jag pysslar med. Har även glädjen att ha mina tre barn och barnbarn boende här i Falun där jag bott i 41 år. Tyvärr drabbades min hustru Inga av alzheimer för fem år sedan. Hon bor nu på ett särskilt boende och känner tragiskt nog inte igen mig längre. 
 En fruktansvärd sjukdom som drabbar närstående mycket hårt.
 Det har varit några tuffa år för mig nu men det gäller att aldrig ge upp!
 Sture Björks envishet har hjälpt honom en bra på vägen till såväl ädla metaller och återfunnen livskraft!!

Text och foto:
HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp