Toppfält: innehåll
Vasaloppet 2019  Startar Redan I Oktober

Vasaloppet 2019 startar redan i oktober

  • Mora
Producenten Mattias Pettersson berättar för Vasaloppspersonalen om hur loppet 2019 kommer att sändas.

MORA
Vasaloppet som är en
av deltävlingarna i Ski Classic, är den största och längsta av de 11 deltävlingarna 2019. Men start i oktober låter väl inte riktigt klokt? Alla vet ju att loppet alltid går första söndagen i mars. (ett undantag var 2015 då VM tävlingar pågick i Falun den söndagen).

Men när det gäller Sveriges Television så stämmer tiden med oktoberstart. Det är då producenten Mattias Pettersson kommer till Mora för att träffa personer med olika funktioner bland annat loppets alla speakers för att berätta om planerna kring sändningen.
Störst tid läggs på att rekognosera igenom banan, fundera på var kameror ska stå, vilka ställen som är knepiga just TV-mässigt och se om det blivit några ändringar på banan m.m.
En ändring inför 2019 finns i Evertsberg där spåret gjorts rakare en längre bit före målportalen. På så vis kan åkarna synas längre för publiken när dom kämpar upp mot portalen för att vara först och vinna spurtpriset, som är på 10.000 kr.
Stor styrka krävs
För att klara sändningen kommer SVT till tävlingen med en styrka på cirka 90-tal personer (!), så många behövs för att det ska fungera.

Reportrar, teknisk personal, fordon, tre skotrar med förare från Tjeckien (man använder samma förare på alla Ski Classic tävlingar). Skotrarna används för bevakning av herr- och damtäten, samt för den åkande reportern. I luften finns en filmande helikopter och dessutom ett flygplan. Planet tar emot signalerna från helikoptern och skotrarna och sänder de sedan vidare till Mora som i sin tur för allt vidare till Stockholm.

Sändningen sköts från Stockholm
Numera sköts sedan ett par år hela sändningen från Stockholm. Där, i ett annars ödsligt TV-hus, sitter producenten Mattias Pettersson med sin personal och tittar på massor av TV-bilder.
Det gäller att hela tiden vara på alerten och välja de för stunden viktigaste bilderna som just ska läggas ut i sändning. SVT är ”host broadcaster”, vilket innebär att man producerar en ”grundsändning” som flera länder kan använda sig av, men interjuver, egna inslag med mera får länderna själva producera.
En tung sändning på flera timmar som verkligen kräver personal på helspänn hela tiden för att det ska bli rätt. Studion i Mora med gäster ska också hanteras till de svenska tittarna.
Största utmaningen? Tekniken måste fungera, det får till exempel inte vara för dåligt väder med svår dimma så inte flygen kan komma upp i luften. Viktigt är att logistiken fungera så all personal kommer på plats i tid, får sitt boende med mera. När sedan alla lampor slocknar och söndagen är slut är det många trötta hjärnor hos SVT.

Radiosporten
Sänder förstås också, den sändningen är inte lika
tekniskt krävande. Därför behövs inte lika många personer som SVT, 12–14 personer finns på plats. En studio finns i Evertsberg och en vid målet i Mora, uppbyggda sedan lång tid tillbaka. Även här sköts dock det mesta från Stockholm.
Både SVT och Radiosporten har en konkurrent första söndagen i mars 2019 då skid-VM i Seefeld pågår samtidigt. Där avgörs söndagen 3 mars 2019 50 km massstart för herrar. Men klockan 13.00 när den tävlingen startar har många, många Vasalöpare redan gått i mål.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp