Toppfält: innehåll
Vasaloppets Samlarklubb Fick Välbehövligt Stöd Från Sport I Dalarna

Vasaloppets Samlarklubb fick välbehövligt stöd från Sport i Dalarna

MORA
Samlare fixat samlingsplats för Vasaloppsintresserade – Välkommet stöd från Sport i Dalarna.
 Vasaloppets samlarklubb fick till jul ta emot en gåva på 60 000 kronor från Sport i Dalarna. Nu blir det bidraget en värdefull del i arbetet med att skapa ett idrottsmuseum och en mötesplats i Mora.

I Mora växer nu en ny samlingsplats fram. Det är Vasaloppets samlarklubb som tillsammans med Lädeordern och Vasaloppsveteranerna nu disponerar och driver Mora-Nisses Hus intill målet.
 Den gamla timmerbyggnaden har haft en rad olika uppdrag, ofta med en koppling till Vasaloppet.
 Kommunen skänkte byggnaden till Vasaloppet i samband med att Mora-Nisse skulle ha fyllt 100 år. Vasaloppet upplät sedan den gamla klassiska byggnaden till Vasaloppets samlarklubb.
 Därmed togs ett stort steg mot att Mora åter skulle få ett idrottsmuseum.
 Inne i den gamla hemslöjdslokalen som både varit restaurang och kansli åt IFK Mora och Vasaloppet, samlades nu samlare av allt som har en bäring mot Vasaloppet.

Vasaloppsprylar strömmar in
Spindeln i nätet kom Lars-Åke Hansson att bli och den gamla träbyggnaden fylldes med märken, skidor, nummerlappar men också stora prissamlingar.
 –Jag har ingen aning om hur mycket vi fått in. Ofta är det någon som hör av sig och säger att de har en låda med gamla prylar eller program eller vad det nu kan vara som de undrar om vi vill ha, säger Lars-Åke.
 Det vill samlarklubben, allt tas emot och sorteras sedan noggrant.
 –Det som passar in i våra samlingar sparar vi medan annat säljer vi och får på så vis in bidrag så vi kan driva vår verksamhet, berättar Lars-Åke.
 För just kostnader är en ständigt närvarande utmaning för den lilla samlarklubben.
 Som en extra välkommen fick Samlarklubben strax före jul ta emot en gåva från Sport i Dalarna, det när Håkan Rystedt och Bertil Daniels överlämnade en gåva på 60 000 kronor.  
 ­Den är verkligen välkommen och kommer att bli en del av att vi nu kan göra i ordning det gamla köket till ett kaffekök, säger Lars-Åke.
 –Till i sommar är förhoppningen att vi ska kunna bli en samlingsplats för både oss samlare men lika mycket för besökare och inte minst turister. Vasaloppet är utan tvekan en turistmagnet, säger Lars-Åke.
 Inne i det växande museet finns mängder av rariteter, vuxna ur det samlarintresse som i början till stor del handlade om Vasaloppsnålar och program. Nu finns allt som kan kopplas till Vasaloppet.
 –Se här ett par barnskidor från Tobos skidfabrik, märkta Vasaloppet visar Lars-Åke en udda del av samlingen.
 Vykort, priser och mycket mer liksom inlånade samlingar som Bolle Dahls samling av vallor och väldigt mycket mer. Det är ett idrottsmuseum som speglar Vasaloppet.

Poststämpel
Vasaloppets samlarklubb har också tagit över ansvaret för Vasaloppsstämpeln, Sveriges äldsta evenemangsstämpel som stämplat brev vid Vasaloppet sedan 1939. 
 –Det är Bengt Haglöfs samling vi tagit över och för den som lämna sina brev eller vykort i postlådan vi har här utanför under Vasaloppet så ser vi till att brevet stämplas med den unika stämpeln, förklarar Lars-Åke, om en av de många samlarobjekten i Mora-Nisses Hus.  
 –Vi visar också upp andra idrottshändelser i Mora som Gunnar Faleijs båttävlingar, säger Lars-Åke och samlarklubben är öppen för annat än Vasaloppet. Problemet är bara att Vasaloppet med råge fyller Mora-Nisses Hus som i sommar kommer att bli lite av turistbyrå.
 Det är för att skapa den mötesplatsen som Sport i Dalarnas bidrag välkomnas.
 –Det är jätteviktigt att Vasaloppets historia bevaras. När det finns så duktiga krafter som jobbar ideellt så vill vi skicka er den signalen och ge er ett litet bidrag på vägen, säger Bertil Daniels.
 Lars-Åke Hansson tog emot prischecken på 60 000 kronor från Sport i Dalarna.
 –Vi tycker det är helt fantastiskt att vi kan få ett bidrag, jag har aldrig varit med om det tidigare.
– Det här kommer verkligen till nytta när vi nu behöver få ordning på det här huset och våra samlingar, säger Lars-Åke Hansson med den överraskande men välkomna gåvan.

Text och foto: NISSE SCHMID

Knapp, skrolla upp