Toppfält: innehåll
Vasaloppets Vandring Mot 100 – En Walk Of Fame

Vasaloppets vandring mot 100 – en walk of fame

  • Mora

MORA.
Vasaloppet är ett av Sveriges starkaste varumärken och det klassiska målet Moras mest fotograferade objekt. Om två år fyller Vasaloppet 100 år och det kommer att uppmärksammas på flera sätt.

2022, hade förre Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar hoppats ha en ”walk of fame” på plats, något som han också lämnat in ett medborgarförslag om.
– Det hade varit fantastiskt om den kunde ha invigts under sommaren 2022 när Mora är fullt av besökare, säger Rolf Hammar.
Hans tanke är att med början på mållinjen ha en stjärna för Ernst Alm, Vasaloppets förste segrare 1922. Sedan blir det en stjärnrad mot klockstapeln, där även damsegrarinnorna får sina stjärnor.
Både kommunalrådet Anna Hed och stadsarkitekt Tommy Ek är positiva till förslaget, liksom Vasaloppet.
Däremot finns inte utrymmet i tid för att få stjärnorna på plats till hundraårsjubileumet.
– Vi är positiva till medborgarförslaget, men med hänsyn till projektet med genomfartsleden hinner det här knappast komma på plats till sommaren 2022, säger kommunalrådet Anna Hed.
Kommunarkitekt Tommy Ek ser en walk of fame som något som skulle bli positivt för Mora.
– Vi jobbar med en utformning av området från Zorngården och ner till Vasaloppsmålet. Där finns de här tankarna med.
– Det är ett bra sätt att manifestera Vasaloppet året runt, men än så länge finns inga beslut, säger Tommy Ek.
Inga beslut, men en lysande stjärngata närmar sig även om Vasaloppet hinner fira hundra år innan stjärnorna är på plats.

Hockeyhistoria
Hockeyhistoria som samlats in i Mora.

IDROTTSMUSEUM I MORA
Parallellt med stjärngatan så saknar Mora ett idrottsmuseum. Under ett antal år hade Vasaloppet ett eget museum i Vasaloppets hus. Mycket av museiföremålen, som pokaler, priser och mycket annat ligger säkrade i arkiv, när lokalerna behövdes till annat. Fortfarande visas också en hel del av Vasaloppets samlingar på plats i Vasaloppets hus.
I en källarlokal i Mora har ortens andra stor förening, Mora IK börjat samla ihop gamla hockeyprylar, foton och mycket mer under ledning av Birgitta Fändriks och Såja Jacobsson.
– Vi har tagit emot massor av udda och gamla prylar och bilder som vi nu sorterar och sedan ska foton skannas, berättar Birgitta.
Mora IKs historieräddare har fått låna lokalen av Diös. Vasaloppet och IFK Mora har inte utrymme att visa sina samlingar,
Därtill finns också bygdens tredje stora föreningen, KAIS Mora plus ytterligare många föreningar i idrottsintensiva Mora.
Något idrottsmuseum där bygdens stora föreningar gemensamt kan visa sin historia saknas.
Det finns några lämpliga lokaler som ligger bra till men det krävs ju också att lokalerna ska erbjuda både brand- och stöldskydd.
– Visst vore det här väldigt spännande om det gick att få till, men den stora frågan är vem som ska ta ansvar och stå för driftskostnaderna, säger Anna Hed försiktigt.
För det finns massor av gömda idrottskatter och en idrottshistoria i Mora att visa upp.
Text och foto: Nisse Schmidt

Vasaloppet Walk of fame
Mora och Vasaloppet ”Walk of fame”, skulle kunna börja i målet och sedan skulle stjärnorna med segrarnamnen ligga på rad från målet och upp längs upploppet.
Mora IKs historia
Såja Jacobsson, Birgitta Fändriks och Rolf Hammar i källarlokalen där Mora IKs historia dokumenteras.
Knapp, skrolla upp