Toppfält: innehåll
Vasaloppsvinnare Men Doldisar I Sina Klubbar

Vasaloppsvinnare men doldisar i sina klubbar

Två vasaloppsvinnare
Doldisar. Henrik Eriksson, Mora och Sven-Erik Danielsson, Dala-Järna två lite okända segrare i Vasaloppet. Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

De är båda Vasaloppsvinnare, men ändå doldisar i skuggan av mera berömda lagkamrater.

Sven-Erik Danielsson Dala Järna, vinnare av Vasaloppet 1995 och Henrik Eriksson IFK Mora, vinnare 2001.

Sportmagasinet tog pulsen på de båda i ett möte i Vasaloppets Hus i Mora. Vad kunde vara en lämpligare miljö.

Hur ser de på Vasaloppet idag, och i morgon?

– Det är som en annan sport idag, säger de båda. Det är stakning som gäller, du skall ha en stark överkropp. Det kanske blir så att framtidens Vasaloppsåkare inte ens behöver vara på snö innan, utan sköter sin träning helt i gymmet.

Det låter tråkigt. Men visst är mycket annorlunda idag, inte minst med starka sponsorer som styr utvecklingen till firmalag, precis som i cykelsporten.

Undrar när vi på herrsidan får se en Vasaloppssegrare från IFK Mora eller Dala Järna igen. Henrik Eriksson är den senaste från IFK Mora och Sven-Erik Danielsson den ende från Dala-Järna.

LEVT I SKUGGAN

När vi skriver doldisar om de båda, så menar vi att så stort focus funnits på lagkamrater.

”Svempa” Danielsson har åkt både VM och OS, men ändå levt i skuggan av sina berömda lagkompisar Gunde Svan och Erik Östlund.

– Det har jag bara mått bra av , säger Svempa.  Jag har lärt mycket av inte minst Gunde, precis som jag lärde av starka åkare från Åsarna när jag gick på skidgymnasiet i Järpen. Jag hade aldrig orkat vara så energisk som Gunde i allt vad han gör.

Henrik då?

– Det är klart att det skrevs och talades mera om Staffan Larsson, inte minst efter det han bara använde armarna och stakades sig fram till en femteplats 1994 sedan var nära att vinna men förlorade i spurten mot Peter Göransson 1998 för att sedan komma tillbaka och vinna loppet året därpå. Därför tror jag inte han var så bittert när han förlorade i spurten mot mig 2001.

MÄRKLIGT VASALOPP

Ja, det var ett märkligt Vasalopp 2001. Henrik Eriksson som vinnare? Om någon från IFK Mora skulle kunna utmana Staffan så borde det väl ha varit Mattias Svahn som för övrigt har två fjärdeplatser i loppet.

– Det fanns nog ingen som tippat mig, skrattar Henrik. Jag hade ju varit borta ett helt år innan i USA och studerat. Men det hade jag gjort i en fin skidmiljö, i Denver, Colorado, jag var bra förberedd.

Staffan Larsson berättade efter loppet 2001 när han såg att en klubbkamrat jagat ifatt honom var han övertygad om att det var Mattias Svahn. Men det var Henrik som kom, och jag sa åt honom att sparka krafterna och inte åka så fort över myren.

Jodå, Henrik hade krafter sparade att slå Staffan i spurten..

–Det var nog så att när jag kände att jag hade krafter då var det bättre att ligga i topp än bak i fältet där det kunde bli en ryckigare åkning.

Henrik som en säsong tillhörde B-landslaget och som varit SM-femma på tremilen har aldrig tävlat i OS eller VM.

TESTPILOT

– Men nu är det dags, säger han. Jag finns med i organisationen till OS i Sotji nästa år som ”testpilot”, alltså testa vallor för åkarna. Det blir spännande.

Henrik var vid sin Vasaloppseger utbildad ingenjör och jobbade på Frost knivfabrik, idag Morakniv där han är utvecklingschef. Han har på ett fantastiskt sätt kombinerat jobb med studier.

Svempa började under karriären att jobba som snickare, ett jobb han har än idag. Som sina landslagskompisar Gunde och Erik är han gift med en landslagstjej. Erik med ”Billan” Östlund, Gunde med sin Marie och Svempa med Lis Frost.

Och som sagt: Svempa har något som hans lagkompisar inte har: en Vasaloppseger.

– Jag drömde när karriären började, att jag skulle vinna något stort, som OS eller VM eller världscup. Han har som bäst en 4:e plats i världscupen, en 15:e plats i OS och i VM fick han 1982 med kort varsel hoppa in i VM-stafetten, han var tredjereserv och inte heller helt fräsch. Inget kul minne, men förutsättningarna var inte de bästa

Men när det inte blev de stora segrarna så var det ”bara” Vasaloppet kvar. Det är inte så bara och han har skrivit in sig i den fina historien som Vasaloppsegrare.

Det finns säkert flera av våra stora stjärnor som idag ångrar att de inte gav sig själva chansen att satsa helhjärtat på Vasaloppet.

Om Henrik Eriksson var en skrällsegrare så var det annorlunda med Sven-Erik Danielsson. Han hade varit tvåa ett år, en sekund bakom Daniel Tynell, trea i tre lopp, ena gången efter att ha krokat fast i österrikaren Walter Mayer och tappat en halvminut.

– Men jag tappade aldrig hoppet att vinna någon gång. Och fullträffen kom 1995 i mitt nionde försök då stämde allting för mig. Då var jag 35 år.

EFTERLÄNGTAD SEGER

Segern var efterlängtad, inte bara av Svempa. Sällan har någon hyllats så stort sista kilometern in mot mål. En av de populäraste segrarna som inte tillhört IFK Mora. Och är man från Dala Järna då dalar man inte gärna…

Om Henrik vann i spurtstrid så var Svempas seger desto mera betryggande. Två minuter och tjugofyra sekunder.

När vi pratar om Sven-Erik Danielsson skall vi inte glömma bort hans bror Jonny, landslagsman i friidrott. OS-tia på 5.000 meter i Söul 1988, en enda kenyan lyckades komma före honom i mål. Jonny har fortfarande det svenska rekordet på 10.000 meter på tiden 27.55.74. Jonny är också en riktig kämpe. Drabbades av leukemi vid 12 års ålder men gav inte upp.

Bröderna Danielsson har verkligen levt upp till Gunde Svans stridsrop att ingenting är omöjligt. Det gäller för övrigt Sven-Eriks käresta Lis Frost som också kom tillbaka efter en svår sjukdom som drabbade henne på ett landslagsläger i Schweiz.

– Hon räddades av den svenske läkaren Bo Berglund ( idag i SOK ) som råkade befinna sig i Schweiz. Han flög med henne hem till Sverige.

Vi lär säkert få höra mera om familjen Danielsson. Paret har tre söner, den äldste Oskar tävlar i 16-årsklassen är på starkt uppåtgående.

Kanske en man för Vasaloppet i framtiden. Han har i alla fall expertis på nära håll.

41 Dalasegrar i Vasaloppet

Dalarna är rikligt representerade bland Vasaloppsvinnarna. Totalt 41 segrar, varav 38 bland herrar, tre bland damerna. Den förste var Per-Erik  Hedlund som vid segern 1926 representerade Malungs IF, 1928 vann han för Särna SK. Det här är Dalarnas Vasaloppsegrare efter Särna-Hedlund.

Herrar:

1931. Anders Ström IFK Mora.

1936: Sven Hansson Lima IF.

1939: Alfred Lif, Orsa IF.

1943 och 1945-51 och 53: Mora-Nisse Karlsson.

1955 och 1960: Sixten Jernberg Lima.

1957 och 1958: Gunnar Larsson Oxbergs IF.

1959: Sune Larsson Oxberg.

1962–1966, 1968–69: Janne Stefansson Sälens IF.

1970 och 1972 Lars-Arne Bölling IFK Mora.

1979: Ola Hassis Orsa IF.

1982: Lasse Frykberg IFK Mora.

1985 och 1986: Bengt Hassis Orsa.

1995: Sven-Erik Danielsson Dala-Järna.

1999: Staffan Larsson IFK Mora.

2001: Henrik Eriksson IFK Mora.

2002: Daniel Tynell för Falun-Borlänge SK och 2006 och 2009 för Grycksbo IFOK

Damer:

1998: Kerrin Petty IFK Mora.

2007: Elin Ek IFK Mora.

2010: Susanne Nyström IFK Mora.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp