Toppfält: innehåll
Vattenglädje För Alla – Från Strand Till Kakel!

Vattenglädje för alla – från strand till kakel!

Simledaren Matilda Lennerthson med Josef Romell som tränar dykning i gruppen Bronshajen. Liv Enberg och Elin Adamsson Warg väntar på sin tur.

Ledord för Falu SS och ord de verkligen lever upp till. Idag engagerar Falu SS cirka 1000 personer i sin breda och populära verksamhet. En verksamhet som är eftertraktad för såväl ung som gammal.

Vi har aktiva medlemmar från fem år upptill 75 och vi sätter simkunnigheten i fokus dessutom skall alla känna sig välkomna, säger klubbens huvudtränare och tillika klubbchef Tomas Viker.
I två år har Tomas varit vid rodret och före det var han bland annat förbunds­kapten i triathlon. En kille med en gedigen idrottsbakgrund. Liksom hans anställda kollegor Åsa Annerstedt, även hon en känd triathlet och uppväxt i Falu SS samt förre kulstötaren Mats Olsson. På kansliet är Lollo Tinnerholm anställd för att ta hand om kontakten med alla medlemmar..
Till detta kommer ytterligare cirka 35 timanställda tränare, som ser till att den dagliga verksamheten flyter på. Och Falu SS är lite unika eftersom man

Åsa Annerstedt visar upp simförbundets simmärken fungerar som motivationshöjare vid inlärning av såväl vattenvana som simteknik.

arvoderar alla tränare.
– Viktig del i vår rekrytering av ledare. Vi ansvarar för deras utbildning och oftast är det så att vi är ungdomarnas första arbetsgivare. Vi får ut mer av varje person genom att ge dom en ersättning för sitt arbete, säger Tomas.
Hur är det då att jobba i en förening?
– Visst finns det många viljor, precis som det skall vara. Men jag tycker ändå att vi drar åt samma håll och klubben är i ständig utveckling liksom som alla aktiva. Det handlar om att ta varje individ till nästa nivå i utvecklingen, säger Tomas.
Att få plats med alla grupper i Lugnets Simhall är ett pussel som kräver organisationsförmåga. Falu SS är liksom inte ensamma i bassängen utan delar banor och tider med allmänheten.
Vi är ensamma i bassängen söndag och måndagkvällar samt övriga kvällar efter halv åtta. Men många av våra pass kombineras med allmänheten, poängterar Tomas.
Och varje yta utnyttjas i Simhallen. När Sportmagasinet var på plats så riktigt

Tomas Viker, huvudtränare och klubbchef i Falu SS, hjälper Henrik Bransell som fått kramp.

kokade det i vattnet. Det fanns simmare och tränare överallt.
– Visst är det en vacker syn, säger Tomas.
Bara att hålla med.

Många nybörjare
Falu SS största verksamhet är nybörjarverksamheten. Idag har man 35 grupper i Falun och två i Bjursås.
– Fantastiskt att jobba med dessa barn. Man känner att man gör konkret nytta för både individen och för samhället. Här får man feedback direkt. Det bästa som finns är att se ett barn knäcka koden för hur man flyter. De blir som små fiskar och man kan inte ta miste på deras glädje och stolthet. Barnen ger oss ledare energi, säger Åsa Annerstedt, som är ansvarig för verksamheten.

Simidrott
En nyhet för året är en sim­idrottsgrupp.
– Här får ungdomarna prova på simning, simhopp, polo med mera. Allt för att ge ungdomarna en möjlighet att prova på olika grenar inom simidrotten, säger Tomas.
Något av Breddens IF inom simsporten?
– Absolut och det har varit mycket populärt. Viktigt att vi visar upp vad vi kan erbjuda efter nybörjarverksamheten. Vi tappar alldeles för många efter avslutad nybörjarverksamhet. Nu får de känna på och kan sedan välja, poängterar Tomas.
Hur är det då med eliten?

Vuxencrawl. Tränarna Jonathan Bejmar och Antonia Gröndahl står på kanten och ger instruktioner.

– För tillfället är vi ingen elitförening. Vi har 150 ungdomar i olika träningsgrupper och då ingår även polo. På ungdomssidan har vi några som tillhör junior- & ungdomseliten. Eftersom vi idag har ett brett fokus så kommer vi inom några år även ha seniorer på elitnivå, säger Tomas.
Men Ni har även äldre i många grupper?
– Över 350 vuxna har lärt sig crawla de senaste åren. Det har varit ett fantastiskt intresse, säger Tomas.

Framtida projekt
Falu SS försöker kontinuerligt utveckla sin verksamhet och klubben har några viktiga framtidsprojekt.
– Vi vill identifiera och utbilda framtidens ledare som har mångkulturell bakgrund och behärskar flera språk, säger Tomas.
Redan idag har man två ledare på gång.

Tränaren Fredrik Hermannson ger simmarna i T3-gruppen instruktioner.

– Dessutom har vi fyra ensam­kommande flyktingbarn som börjar utbilda sig till ledare, säger Åsa.
Lika viktigt är att alla skall kunna delta i nybörjarverksamhet.
– Priset får inte vara ett hinder. Under jullovet ordnar vi en kurs i vattenvana för barn i ålder 4-5 år. Och detta skall vara gratis, säger Tomas.

Drömmer om tält
Beträffande simhallens ombyggnad så hoppas Falu SS på fler vattenytor. Klubben för kontinuerligt en konstruktiv dialog med Falu Kommun.
– Idag har vi kö och skulle kunna nästintill fördubbla vår verksamhet om vi hade fler vattenytor, avslutar Tomas innan han tar hand om en kille som fått kramp under träningen.
Tomas säger det inte rätt ut men ett tält över utebassängen skulle vara rena högvinsten för Falu SS. Om det blir verklighet får tiden utvisa.
En sak är dock klar. Falu SS har en bred och imponerande verksamhet där simkunnighet sätts i centrum.

PeO Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp