Toppfält: innehåll
Vendela Brinner För Fotbollen

Vendela brinner för fotbollen

SMEDJEBACKEN
Redan i fem års åldern var Vendela Ronsten synnerligen aktiv deltagare vid sommarskolan för unga fotbollsspelare på Herosvallen i Smedje­backen. Tio år senare firar hon att som lagets i särklass yngsta spelare knipa en eftertraktad plats i damernas A-lag. 
vendela-ronsten01
–  Det är nog mycket tack vare att brorsan Viktor – retstickan – alltid under busiga former tidigt triggade, sporrade och fostrade mig med bollen, säger Vendela. Han har varit min inspirerande recensent och mentor ända sedan dess.
Vendela har redan etablerat sig som en fysisk stark, snabb och synnerligen målfarlig och explosiv avslutare. I förra årets serie dunkade hon in 14 av lagets totalt 20 gjorda mål. Året innan 23!
– Men jag är definitivt inte fullkomlig, säger hon. Brorsan har alltid påpekat att jag har en skjutdålig vänsterfot. Men jag har lovat mig själv: Brorsan skall minsann få se! Jag kommer att träna hårt för att bli en allroundspelare. Som det nu är ligger min styrka i attackerna som mittenforward – det är utifrån den positionen jag gör mina mål.

DALALAGET NÄSTA
Men nu är målet att först bli uttagen till Dalalaget och därmed ingå i länets bästa 02:or och sommarens Utvecklingsläger i Halmstad som hägrande morot i juni. Ur den kullen rekryteras 16 spelare från landets totalt 24 distriktsförbund. De lyckliga ungdomarna är stommen i det landslag som formas senare under hösten.
Att till höstens gymnasieval välja en linje med inriktning fotboll är naturligtvis en självklarhet för Vendela – vad annars?
– Jag tänker söka till Linköping i mitt förstahandsval, säger hon. Där spelas damfotboll i världsklass och Linköpings FC blev ju svenska mästare förra året. Men vi har ju ett fotbollsgymnasium i Borlänge också.
Förebilderna Lotta Schelin och Marta hinner hon knappt ägna en tanke eller ens snegla på nuförtiden.
– Jag har fullt upp med fotbollen ändå, menar Vendela. Det finns helt enkelt ingen tid över för annat just nu.
Tack vare ett tvåårigt samarbetsavtal mellan Smedjebackens FK och IFK Ludvika har Vendela förutom spel med hemmaklubbens damer i A-laget, även möjligheter i IFK Ludvikas div 3-damer och flickor div 1 födda 00-02.

TESTADE LÖPNING
När hon var yngre testade hon under en period löpning. Ställde upp i Stockholm Mini Marathon och Lilla Lidingöloppet. Var landets snabbaste 9-åring bland 400 startande.
– Jag har nog naturliga förutsättningar för just löpning, skrattar Vendela. Det sitter nog djupt planterat i generna. För pappa Jocke sprang maran på 2 timmar och 21 minuter. Mamma Maria 10 000 meter på 37 minuter.
– Hon är fysiskt stark, fokuserad och målmedveten, supersnabb och har fint steg, berömmer tränaren Mats Blom. Och det är extra talangfullt att Vendela brinner för endast en disciplin – hon splittras inte. Vi vet att elitklubben Kvarnsveden redan håller ett vakande öga på henne och ser gärna fortsatt spel där. Vi är en liten klubb och har inga möjligheter att konkurrera med värvande storklubbar. Men vi är stolta när våra egna spelare går vidare till andra klubbar. Det är ett mått på att vi lyckats!
Och drömmen för supertalangen Vendela Ronsten är – förstås – att spela fotboll på heltid (läs: proffs).

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp