Toppfält: innehåll
Veteranerna – Viktiga Volontärer För Skid-VM 2015

Veteranerna – viktiga volontärer för skid-VM 2015

Olle har varit med i Faluns tre skid-VM nu väntar det fjärde

veteraner1
Olle Gustavsson (till vänster) och Lennart Eriksson minns när dom kollar spårkartor från 74 och 93. Olle och Lennart studerar spårkartor och bilder från tidigare VM och minns.

FALUN
När skid-VM 2015 börjar 18 februari är det cirka 1800 volontärer som hjälper till för att tävlingarna ska kunna genomföras.
Volontärer finns det i alla åldrar, men mest erfarenhet av skidtävlingar på Lugnet har förstås veteranerna.

Två av flera veteraner är Olle Gustavsson, 81och Lennart Eriksson, 80, båda med erfarenhet som volontärer från många skidspel. Olle har dessutom varit volontär på alla VM-tävlingar Falun arrangerat, 1954,1974 och 1993. För Lennart blir nästa års VM hans första.
Olle fanns med vid VM 1954 som banvakt, då var det militärerna som rekryterade volontärer genom skidföreningarna.
– Då fanns inga pistmaskiner eller snökanoner, vi drog snön till spåren på en plåtsläde, minns Olle, som då var 21år gammal.
Olle som då, precis som nu, bodde nära Lugnet, blev medlockad som volontär av sin pappa.
1954 var det helt annorlunda spårdragning jämfört med idag, spåren gick långt bort från publiken som fanns vid målgången. Och publiken kunde på den tiden nästan klappa på åkarna när de var på väg att gå i mål.  Så nära stod de. Ett annat minne från VM 1954 var förvarningen, som kallades för ”minuten”, från den var det cirka en minut kvar innan löparna gick i mål.

OLIKA ARBETSUPPGIFTER
Lennart som nu ska göra sitt första VM har erfarenhet från 14 skidspel. Han, liksom Olle, bor nära skidstadion och de har alltid varit på plats tidigt.
-Vi jobbar pensionärstid, säger Olle, kommer tidigt och går hem sent. Och innan VM börjar är man säkert där 14 dagar före med förberedelser. Uppgifterna har förstås varierat en del genom alla år, men senaste åren är det ”staketering” som gällt, att sätta ut staket runt banorna. Veteranerna är ett stort kamratgäng med härlig stämning, avslutar Olle, som faktiskt också varit föråkare. VM 1974 hade han bland annat den uppgiften.

veteraner2
Janne Westberg, haft måna sysslor med skidspåren, bland annat banchef mellan 1993–2012.

VETERANBAS
Bas för veterangänget har Janne Westberg varit sedan början av 90-talet. Han är själv veteran, passerat 70, och har sedan 80-talet varit verksam med olika sysslor och gått den långa vägen.
Till VM 1993 blev han banchef, en syssla han hade fram till för-VM i våras. Från och med nu är han istället ansvarig för nationsbyn, athletic lounge och staketeringen med veterangänget.
Dom är ett dussin till antalet, och trots den höga medelåldern kan han inte tänka sig vad som skulle hända om han inte hade dom att tillgå.
-De är ovärderliga med all sin erfarenhet, utan dom skulle jag få svårt att klara alla uppgifter vi blivit ålagda.
Janne funderar ett tag på allt han fått uppleva. Mogrens 5-milsguld 1993 är det som lyser mest på hans näthinna.
Efter snart 30 år bland spåren och snön på Lugnet funderar han på att skid-VM 2015 kanske får bli hans sista uppdrag. Men först ska ett långt VM klaras av där spåren ska finnas tävlingsklara redan i början av året då Skandinaviska cupen körs på Lugnet 9-11 januari.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp