Toppfält: innehåll
Vi Kanske Inte Kan Bäst Själva – Ett Gott Råd, Lär Av Andra

Vi kanske inte kan bäst själva – ett gott råd, lär av andra

I arbetslivet handlar utveckling ofta om att hitta nya samarbetspartners och att lära av andra för att själv bli bättre. Att benchmarka och tänka nytt är viktigt för att hänga med. Men hur har vi det inom idrotten? Ärligt talat…

Hur ofta lär vi av varandra? Och då menar jag idrotter emellan.
Man blir inte bäst av att göra som alla andra. För att bli bäst krävs talang, hård träning och att våga göra annorlunda. Ingemar Stenmark, Annika Sörenstam och Gunde Svan – alla gick de sin egen väg och vågade göra sådant som ingen annan inom deras idrott gjort tidigare. Listan på framgångsrika svenska idrottare som vågat prova nytt för att bygga sin egen satsning kan göras lång. Trots det tycker jag att vi som ledare, aktiva och förbund inom svensk idrott är alltför dåliga på att våga tänka utanför boxen och att våga låta någon gå utanför boxen. Vi vill att saker och ting ska göras på ett visst sätt, som vi brukar göra. Möjligtvis kan vi snegla på hur andra länder gör inom vår egen idrott och ta efter något från dem. Det gör att vi missar mycket av den erfarenhet och fantastiska förmåga som finns inom svenskt idrottsliv.

STOR TVEKSAMHET
För många år sedan var jag med och arrangerade ett läger för dem som var i högsta divisionen inom sin idrott inom regionen. De allra bästa från idrotter som fotboll, basket, brottning, boxning, bordtennis, tyngdlyftning, kanot, skytte, taekwondo, speedway och handboll närvarade. Utan att veta säkert, gissar jag att tveksamheten hos både aktiva och ledare var stor – varför skulle man lägga tid på att ha läger med en massa andra idrottare?
Vi delade in deltagarna i grupper, blandade mellan idrotter och kvinnor och män. Syftet var att riva ”stuprören” mellan idrotterna, så att de fick lära känna varandra. Sen fick respektive idrott träna precis som de brukade, enligt ett särskilt schema så att alla kunde se varandra träna. Vad tror ni hände?
Jo, basketspelarna märkte att tyngdlyftarna hade en extremt bra vristspänst som de själva kunde jobba på att förbättra. Skyttarna och kanotisterna kunde dela träningstips för att utveckla sin balans. Och istället för att som tidigare ses som hastigast i hallen och i värsta fall tjafsa om träningstider, lärde handbolls- och basketspelare känna varandra och började träna ihop på gymmet. De aktiva hade dessutom nytta av att höra och få tips från varandra om hur man laddar upp inför och hanterar press inför och under tävling. Alla – och jag lovar; alla! – hade något att lära av någon annan.

INSPIRERAS AV ANDRA
På samma sätt har jag själv under min karriär som aktiv idrottare studerat andra idrotter och andra idrottare. Genom att inspireras och våga prova nytt har jag kunnat bygga den satsning som fungerade för just mig och som gav mig 37 fantastiska år på internationell elitnivå. Jag hade aldrig klarat det om jag bara tittat på och tagit efter andra skyttar eller gjort som man brukade inom min egen idrott.
Självfallet skulle skidskyttar ha mycket att lära av skidåkare och skyttar, men också av hockeyspelare och roddare. På samma sätt är jag helt säker på att hockeyspelare kan inspireras och lära av slalomåkare, fotbollsspelare och friidrottare. Och vice versa.

NY ATTITYD
Kom igen Dalarna; utmana svenskt idrottsliv i att lära av varandra! Våga tänka utanför boxen. Ta steget till att träna ihop och att hitta mötesplatser för både aktiva och ledare. På så sätt kan vi hjälpas åt att sprida en ny attityd inom idrotten om att vi faktiskt inte kan allt bäst själva. Jag lovar att vi har allt att vinna.

Om Jonas Jacobsson:
Jonas Jacobsson är flerfaldig Paralympisk medaljör och rullstolsburen sedan födseln. Trots sitt handikapp har han sedan 15 års ålder tävlat i sportskytte på elitnivå. 2016 avslutade han sin idrottskarriär. Under sina drygt 35 år som elitidrottare tog Jonas Jacobsson ofattbara 17 paralympiska guld, 19 VM-guld, 24 EM-guld, 52 NM-guld och 43 SM-guld. Totalt 155 medaljer och då har endast gulden räknats. Med sin orubbliga vilja att vinna imponerade Jonas på hela världen. 2008 tilldelades han som förste funktionshindrade idrottare Svenska Dagbladets bragdmedalj. Jonas är gift med dalkullan Aja Lind från Leksand.

TEXT: Jonas Jacobsson, Flerfaldig paralympisk guldmedaljör och deltids­boende i Dalarna

Knapp, skrolla upp