Toppfält: innehåll

Vinnare i 10-mila – två gånger!

Sture med två av sina medaljer, VM-guld i stafett och seger i 10-mila.

FALUN
När nu 10-mila för första gången kommer att avgörs norr om Dalälven sitter före detta elitorienteraren Sture Björk, idag 71 år, i Falun och minns alla sina starter och förstås dom båda segrarna han var med om i tävlingen.

1965 sprang han näst sista sträcka för segrande Grängesklubben OK Malmia och 1973 var han med och vann med Ludvika, även då sprang han näst sista sträckan. 1973 är för övrigt senaste gången ett Dalalag vann 10-mila på herrsidan. Men nu är det inte bara de meriterna han har.
Vad sägs om VM-guld och VM-silver i stafett, dessutom VM-silver individuellt. De medaljerna tog han 1968 och 1970. Med andra ord en mycket meriterad herre.

MÅNGA MINNEN
Det väcker förstås många minnen när 10-mila nu kommer till Dalarna. Sture gjorde ett antal starter, han minns inte exakt hur många. Det var inte bara två segrar han fick uppleva, Ludvika var också med högt upp i resultatlistorna ett par gånger. Vanligtvis blev någon av nattsträckorna hans uppgift.
Segrarna är förstås lätta att komma ihåg. När han var med och vann med OK Malmia sprang Anders Morelius den sista sträckan och gjorde då ett kanonlopp. Sture, som växlade över till Morelius, gav honom inte någon bra möjlighet att nå topplacering precis. Hela 17 minuter var marginalen till då ledande lag, men i mål var ändå Morelius och OK Malmia först.
Till dagens orienterare som springer efter mycket finskaliga kartor kan påpekas att då var kartskalan 1:50.000! Segern gav förstås eko och blev medialt stort här hemma.  Vid segern 1973 med Ludvika sprang Sture även då näst sista sträckan.

10-MILA ÄR STORT
10-mila har för Sture Björk alltid varit en härlig säsongsfinal med klubben, men han gillar inte att småklubbarna idag inte har någon chans längre att vinna tävlingen. De stora klubbarna har ju idag värvat ihop starka lag där löparna mer eller mindre är professionella.
Hur har Sture Björk det med orienteringen idag?
Tyvärr väldigt lite kontakt, även träningen har han slarvat med. Men Björn Risby har fått honom med i gänget som ska sköta viltavdrivningen vid 10-mila så nu hoppas Sture att få komma igång och börja röra på benen igen.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp