Toppfält: innehåll
”Visst Kan Mora IK Gå Upp I SHL Igen”

”Visst kan Mora IK gå upp i SHL igen”

MORA
Ishockeyn blir dyrare och dyrare.
 De rika klubbarna blir allt rikare, avståndet till de som har det tuffare ekonomiskt växer. Och det kan växa fort. Mindre klubbar försvinner från hockeykartan.
 Enligt vad Sport i Dalarna erfar har ex vis Leksands IF en spelarbudget fyra gånger större än ex vis Mora och med en rad stora svenska och utländska namn i truppen.
 TV-avtalet med C-more ger SHL-lagen cirka 50 miljoner kronor varje säsong. Om ett par år lär den siffran utökas till 65 miljoner.

Lilla Mora IK hade senaste säsongen en spelarbudget på nio miljoner som skall fördelas på 25-26 spelare. Och TV-avtalet för allsvenskan ger klubbarna i nuläget fyra miljoner, det kan växa med ett par miljoner.

INGEN RÄTTVISA
Det känns inte som någon rättvisare fördelning mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Och det är det inte heller.
 Men Mora IK:s klubb-direktöt Peter Hermodsson är långt ifrån dyster.
 –Jag tycker Mora IK mår bra, ja bättre än på länge. Och då tänker jag främst på att vi kommit ur de tuffa pandemiåren med plussiffror i kassaboken. Vi har lärt mycket under de tuffa åren, kommit ihop som team, sparat kostnadsmedvetet. Är ekonomin i balans, då infinner sig lugnet och då kan vi jobba långsiktigt. Det viktigaste har varit att inte äventyra vår ekonomi.
 Det låter bra. Men kan Mora någonsin bli ett lag för SHL igen. Det var en skräll när ni gick upp 2004, inte desto mindre skräll när ni upprepade bedriften 2017. Båda gångerna med synnerligen kompetenta tränare. Först Harald Luckner, sedan Jerremy Colliton.

SHL ÄR EN VISION
Nu har ni en synnerligen kompetent tränare igen i Johan Hedberg. Men SHL känns ändå avlägset med tanke på de ekonomiska förutsättningarna. Håller Peter Hermodsson med?
 –Att det skulle vara avlägset nej. Jag tror Mora kan gå upp en tredje gång. SHL är en vision. Du mäste ha en vision. Och med det nya systemet att ett lag från Hockeyallsvenskan går upp varje år, så ökar chanserna. Sedan är det en annan sak att jag tycker att segraren i vår serie skall gå direkt till SHL. Och jumbon direkt ur. Sedan kan ju tvåan i serien få chansen att kvala mot övriga allsvenska lag om ytterligare en plats i SHL. Titta på Premier Leaugue i England (fotboll). Då åker de tre sista lagen ur direkt, och där handlar det om jättepengar att vara med i högsta ligan.
 Men blir inte alla ni under SHL en ”farmarliga”? SHL tar vad de vill ha. Det är ju SHL som har makten (pengarna). Mora tappar några av de bästa spelarna varje säsong, det lär väl bli så också i år?
 –Visst är det så att vi kan ta mindre kända spelare och förädla dem så att de kan gå vidare i karriären. Så var det också efter förra säsongen. Oskar Stål-Lyrenäs kom från Tingsryd. Ludvig Larsson från AHL i Nordamerika, Oscar Eklind från kvartersgänget Pantern i Malmö. De gick vidare från oss och har lyckats bra i SHL. Det är inte lätt för oss att snabbt hitta likvärdiga spelare. Vi försöker hitta rätt, det kan bli några ”kantbollar”. Men flera som har kommit till oss i vinter har lyckats bra. (Heikkinen, Strandell t.ex).

SATSAR MER PÅ A-LAGET
Kan Mora IK få ett vassare lag nästa säsong?
 –Det finns förutsättningar. Vi skall satsa mer på A-laget till nästa säsong. Vi har av ekonomiska skäl dragit hårt i handbromsen tidigare. Men nu har vi släppt på till spelarbudgeten till A-laget. Det var skönt att Daniel Ljunggren och Måns Carlsson i ett så tidigt skede bestämde sig för att fortsätta i Mora IK. Ja, även Marcus Wernblom. Det ger bra signaler.
 Men ni kan inte gå ut för tidigt hur stark Moras trupp är till hösten?
 –Nej, och det här är ett problem. Våra supportrar och sponsorer vill veta så tidigt som möjligt hur vår trupp kommer att se ut. Detta innan de löser säsongkort. Och vi vet kanske inte förrän i juni-juli hur truppen slutgiltigt ser ut. Om vi ex blir av med någon bra spelare innan 1 juli då kontrakt måste vara skrivna.
 Peter Hermodsson är inne på sin elfte säsong som chef. Men nu är titeln klubbdirektör. Han har suttit på flera stolar tidigare, som mest hade han fyra roller i klubben. Sånt sliter hårt. Därför kändes det bra att Anders Hägglund kom in som sportdirektör.

EN UNGDOMSHALL VIKTIGAST
Till sist: Vad är de stora utmaningarna för Mora IK framöver?
 –Att vi får en ungdomshall, alltså en isyta till för våra ungdomar. Så vi kan utveckla ungdomshockeyn ännu bättre. Att säkra vår tillväxt och kunna erbjuda våra barn och ungdomar mer träningstillfällen. Vi har haft ett härligt år då alla våra juniorlag har gått till slutspel. Och damlaget har avancerat till högre serie A-laget var sekunder från att gå till kvartsfinal. Vi hade sluppit åttondelsfinalerna som tog på krafterna. Vi såg litet trötta ut sista matcherna mot Karlskoga.
 –Vi måste växa på intäktssidan hitta fler sponsorer helt enkelt och då främst i närområdet. Att göra oss i Mora IK attraktiva. Och få en bättre supporterkultur, jag vill nå fler människor i åldrarna 15-35 år. Jag vill att vi kan bygga om hallen, exempel skapa förutsättningar för en restaurantläktare.
 Sedan får vi se om blixten slår ned på samma ställe för tredje gången. Att Mora IK når finrummet igen: SHL.
 –Men då skall det vara med ett lag som kan hänga med. Då är det bättre stämning i föreningen med ett topplag i allsvenskan än ett bottenlag i SHL.

Text: STELLAN KVÄRRE
Foto: NISSE SCHMIDH

Knapp, skrolla upp