Toppfält: innehåll
YA Fri Gymnasium Byter Namn Till Hagströmska Gymnasiet

YA Fri Gymnasium byter namn till Hagströmska Gymnasiet

Hagstromska gymnasiet
Kvinnorna som styr. Christine Alexandersson idrottsrektor och Lena Westman affärsområdeschef håller i trådarna på Hagströmska Gymnasiet.

YA Frigymnasium fortsätter att växa. Utökar idrottssatsningen med bland annat bandy, alpint vilket gör YA Frigymnasium till den största friskolan med idrottsinriktning. Samtidigt så passar man på att byta namn från YA Frigymnasium till Hagströmska Gymnasiet.

Från att ha haft endast två program från starten 2008 till idag hela åtta program: Estetiskaprogrammet, Teknikprogrammet, Fordons­programmet, Bygg- och anläggningsprogrammet, Industritekniska programmet, Samhällsvetenskapliga programmet, Naturvetenskapliga programmet och Ekonomiprogrammet. Dessa utbildningar erbjuds med respektive inriktning/-ar: samtliga utbildningar kan man kombinera med idrott. Idrotterna som skolan idag erbjuder är, Cykel, Innebandy, Fotboll, Hockey, Skidor, Orientering, Dans och Tennis och till hösten utökar alltså Hagströmska Idrottsgymnasiet med Alpint och Bandy.

FRAMTIDENS SKOLA
Skolans utbildningar fokuserar på individen vilket gör att man har möjlighet att påverka arbetsformerna och hur man vill redovisa kunskaperna, allt i samråd med lärarna naturligtvis. Skolan utgår från ett projektorienterat ärande som rör sig över ämnesgränserna och där elevernas projekt bygger på den inriktning de valt. Hagströmska Gymnasiet utgår från visionen ”Framtidens skola redan idag” för att nå den målsättningen har skolan fyra grundpelare som alla på skolan arbetar efter; Kunskap, Nyfikenhet, Verklighet och Trygghet.

Två kvinnor styr och ligger bakom idrottssatsningen och idrottsverksamheten på Hagströmska Idrottsgymnasiet, Lena Westman affärsområdeschef och Christine Alexandersson idrottsrektor. Idrottseleverna har ökat lavinartat, 2011 hade vi 68 idrottselever på skolans olika program i år har det ökat till 137 elever, till nästa år hoppas vi på en bra bit över 200 elever, säger Lena Westman. Skolan har totalt nästan 400 elever. Hagströmska Gymnasiet har ett komplett upplägg som erbjuder en unik möjlighet att kombinera idrott och studier. Gymnasiet har idag åtta gymnasieutbildningar som kombineras med de olika idrottsinriktningarna.

TESTA OLIKA SPORTER
Elevernas träningsschema läggs först, därefter så lägger rektorn skolschemat. Eleverna har idrottskurser på schemat upp till 10 timmar per vecka uppdelade på fyra tillfällen resterande tid ägnas åt övrigt skolarbetet. Under de 10 träningstimmarna utövar eleverna självklart sin idrottsgren men detta blandas med till exempel att eleverna provar på och utövar andra idrottsgrenar, fysträning, föreläsningar och teori. Till hösten startar vi också en individuell idrottsprofil gör att man kan testa och prova olika idrotter om man inte har någon speciell inriktning, Detta är speciellt för tjejer som ännu inte har bestämt sig för någon elitsatsning, Under denna höst håller Hagströmska idrottsgymnasiet på att utveckla ett samarbete med Dala Sport Academy, vilket vi ser som en bra utvecklingsmöjlighet för våra idrottselever säger idrottsrektor Christine Alexandersson.

 

FAKTA
Estetiskaprogrammet – Bild och form (ModeStyling), Teknikprogrammet – Design och produktutveckling, Fordonsprogrammet – Transportteknik, Bygg– och anläggningsprogrammet – Anläggningsmaskinförare, Husbyggnad och Måleri, Industritekniska programmet – Svetsteknik och Produkt– och maskinteknik (CNC), Samhällsvetenskapliga programmet – Samhällsvetenskap och Beteendevetenskap, Naturvetenskapliga programmet – Naturvetenskap och Ekonomiprogrammet – Ekonomi och Juridik. Dessa utbildningar erbjuds med respektive inriktning/–ar: samtliga utbildningar kan man kombinera med idrott.
Idrotterna skolan erbjuder är, Cykel, Innebandy, Fotboll, Hockey, Skidor, Orientering, Dans och Tennis och till hösten utökar alltså Hagströmska Idrottsgymnasiet med Alpint och Bandy.
Text och foto: LILLIS ÅKERBLOM

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp