Toppfält: innehåll
Dansbandsveckan En Viktig Inkomstkälla För Malungs IF

Dansbandsveckan en viktig inkomstkälla för Malungs IF

dansbandsveckan malung
Mari Tros Henriksson och Björn Artursson är anställda av klubben och sköter dess kansli med mera.

MALUNG

Evenemang är idag en viktig inkomstkälla för många idrottsföreningar.
Idrottsevenemang som Vasaloppet och Vansbro simningen vet vi är ekonomiskt viktiga för IFK Mora och likadant är det i Vansbro där Vansbro AIK Skidklubb är arrangör.

Men det är inte bara arrangörsklubben som får intäkter av arrangemangen. Många klubbar hjälper till med olika arbetsuppgifter och deras medlemmar bidrar till att klubbens ekonomi blir bättre.
Ett helt annat arrangemang i Dalarna drog 2016 över 46 000 personer till bygden. Den ideella insatsen är stor och bygdens föreningsliv får en extra slant till klubbkassan genom ett stort ideellt arbete.
Arrangemanget vi syftar på är Svenska Dansbandsveckan i Malung. Ett arrangemang som ägs och drivs av Malungs IF.

STOR INKOMSTKÄLLA
– En viktig inkomstkälla för oss och har så varit ända sedan starten, säger Mari Tros Henriksson på Malung IF:s kansli. Mari jobbar med den övergripande ekonomin och föreningens dagliga verksamhet.
1986 arrangerades första Dansbansveckan i Malung. 3600 personer kom och dansade och bokslutet visade röda siffror.

Redan året efter var plus på nedersta raden och sedan dess har evenemanget barr växt och växt. För något år sedan var det över 50 000 besökare.

Grunden till Dansbandsveckan startade redan i början av 70-talet. Varje söndagskväll under sommaren arrangerades dans under namnet ”Malung dansar”.

Dansbandskrisen i slutet av 70-talet satte stopp för dansen. Men Malungs IF behövde intäkter och då framförallt till sina representationslag i hockey och fotboll. Trotjänarna Sören Haga och Bertil Elfström kunde inte släppa tanken på dans. Och en vacker dag väcktes idén med dansband i Malung en hela vecka och Dansbandsveckan var ett faktum.

STORT ENGAGEMANG
Idag är det över 80 dansband som spelar på sex dansbanor i Orrskogen och uppträder dagtid i Grönlandsparken. 3000 husvagnsekipage finns på plats på 12 officiella campingplatser, det säljs 0,5 ton hamburgare, 0,5 ton grillkorv, 0,7 ton brattburgare och 25 000 liter öl.
– Det är många som är engagerade ideellt och förutom försäljning är det p-vakter, entrépersonal, vaktsysslor med mera. Verkligen ett pussel att få ihop, säger Mari.
– Det innebär även att andra föreningar hjälper till mot ersättning.

Dansbandsveckan är en viktig inkomstkälla för Malungs IF seniorverksamhet i fotboll och ishockey men lika viktiga för alla andra klubbar och organisationer i Malung.

Malungs IF är alltså arrangör tillsammans med Folkets Park Orrskogen och det mesta sköts helt ideellt. Där naturligtvis Bertil Elfström varit den drivande kraften ända sedan starten. Marknadsföringen och mediakontakterna har man däremot köpt in av det Kommunala Turistbolaget.

VIKTIG DEL
Dansbandsveckan är en viktig del av Malungs IF:s verksamhet. Lika viktig är den idrottsliga delen. Idag har klubben fotboll, skidor, handboll och ishockey under sitt paraply.

Malungs IF har idag över 1000 medlemmar och den enda föreningen i centralorten som driver ungdomsverksamhet i ovanstående idrotter. Förutom Dansbandsveckan arrangerar klubben Skinnarcupen i fotboll, Skinnarloppet på skidor, CCM-trophy i ishockey och Malungs Marknad vår och höst.

Till detta skall läggas att klubben äger och driver fotbollsanläggningen och konstgräshallen, som stod klar 2015. Med egen maskinpark och vaktmästare har även klubben tagit åt sig att sköta kommens fotbollsplaner för allmänheten.

Malungs IF är en aktiv klubb både på och utanför idrottsarenan. Något av navet för hela Malungs bygden.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp