Toppfält: innehåll
Kungen Bodde Hos Vasaloppskungen – Carl Gustaf Var  En Bra Skidåkare

Kungen bodde hos Vasaloppskungen – Carl Gustaf var en bra skidåkare

Vasaloppsskogens kungar.

SÄLEN
Janne Stefanssons sju Vasaloppssegrar kommer förmodligen aldrig att slås. Det är som skidornas långtradare han blivit ihågkommen. Och som Vasaloppskung har han haft besök av en annan kung.

– Ja kung Carl Gustaf bodde hemma hos oss natten innan han skulle åka Öppet Spår. Han kom direkt från ett evenemang i Sydafrika, fick skidorna vallade hos mig och testade. Och sedan for han iväg mot Mora. Jag måste ju säga att kungen var riktigt bra att åka skidor. Bättre än vad många tror.
Mora-Nisse Karlsson har alltså rekordet med nio segrar i Vasaloppet.
– Jag kunde ha haft chansen att vinna nio lopp, säger Janne. Jag blev sjuk ett år och 1959 (då Sune Larsson IFK Mora vann) då fick jag inte starta utan skickades till en tävling i Lycksele. Jag var anmäld till Vasaloppet men fick startförbud av Svenska Skidförbundet. Föret i Vasaloppet då hade passat mig perfekt.
Kan man göra någon jämförelse mellan dina och Mora­-Nisses segrar?
– Det är svårt att jämföra. Men Mora-Nisse hade inte samma utländska konkurrens som jag hade, och jag mötte också alltid de bästa svenska åkarna.
Här har Vasaloppets förre generalsekreterare Rolf Hammar en intressant jämförelse.
– Om vi skall se till den hårda konkurrensen då anser jag att Janne Ottosson (fyra segrar) hade den svåraste.
Janne Stefansson var vass över nio mils Vasalopp, men han kunde också åka korta sträckor bra
– Ja, tio kilometer var egentligen en favoritsträcka.
1962 vann Janne Stefansson ett av sina sju Vasalopp då han spurtade ned Sixten Jernberg. Det gillade inte Sixten.

MORKARLSJÄVLAR
Enligt Sven Plex Peterson drämde Sixten skidorna mot Gustav Vasastatyn och röt: Åt helvete Morkarlsjävlar.
Jag har frågat Sixten om vad som hände egentlige:
– Jag drog och drog med Janne bakom. Då vände jag mig om och frågade honom när det var tre kilometer kvar: Skall du inte börja tävla snart. Men Janne ruskade på huvet, uj jag är så trött. Men när spurten kom då var han inte så trött. Men Janne och jag är bästa vänner. Vi jagar tillsammans (inte bara i skidspåret ).
Då jag frågade Janne för några år sedan om vad som hände, svarade han så här:
– Sixten vände sig om och frågade om vi skulle dela (segern), Men det ville jag inte. Om vi kommit lika hade de säkert dömt Sixten som segrare.
Vid träffen i Sälen förra månaden så påpekar Janne:
– Vi måste ha förhistorien. Både Assar Rönnlund och jag var framme och skötte fart­hållningen. Men varje gång ropade Sixten: Det går för sakta, Och så gick han själv upp i täten.

JAG VALLADE INTE
1971 vann en norrman för första gången Vasaloppet: Ole Ellefsäter som Bjarne Andersson tjatat på länge att han skulle åka loppet. Ironiskt nog blev då Bjarne tvåa efter Ole. Men det var en åskådare som kom i centrum för alla skriverier:
I stort uppslagna artiklar och bilder berättade en av våra kvällstidningar att Janne Stefansson stod efter spåret och vallade norrmannens skidor. Det var svårt att av bilderna se vad Janne gjorde och inte gjorde. Men det blev ett fasligt rabalder. Det här var förbjudet, norrmannen borde diskats hette det. Du får inte ta hjälp att valla under loppet. Men Ole Ellefsäter friades.
– Men vi fick så mycket obehag av det där både Ole och jag. Det ringde mitt i natten från alla möjliga som ville veta vad som var sant.
Vad var sant?
– Att jag kastade en valla­burk till Ole. Visst, jag står och känner på hans skidor. Men det enda jag gör är att jag borstar bort snön under hans skidor.
Vasaloppet idag Janne. Alla står och stakar sig igenom loppet. Det är som cykellopp med olika team som dirigerar. Och med många i mål samtidigt, svårt att se vem som vann. Eller hur känner du?
– Det känns ju konstigt att inte röra fötterna i nio mil. Men det måste ju kunna gå att komma loss. Det är hård fart som dödar. Jag har sett åkare som kommit loss i täten som då vänder sig om och undrar var de andra är. Varför inte våga satsa fullt ut?

Text: STELLAN KVÄRRE
Foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp