Toppfält: innehåll
Populär Destination För Cykelåkare Ett Lyft

Populär destination för cykelåkare ett lyft

FALUN. 2008 startade arbetet med att höja utbudet av cykelåkning inom Lugnet området i Falun.. Han har spelat handboll sedan han var åtta år. Nu vill Dennis Schelin bredda sporten ytterligare.
 På agendan: beachhandboll.
 –Inom Borlänge Handbollsklubb har vi valt att satsa på beachhandboll, till gagn för våra barn och ungdomar, berättar Schelin. orienterare med Tove Alexandersson i spetsen kommer till Idre i augusti för tre deltävlingar i världscupen. 
 Orientering har alltid varit en bärande del i sommarprogrammet på Idre Fjäll med orienteringsveckor och samarbete med orienteringslandslaget.

Initiativet kom egentligen från Visit Falun genom Carl Johan Ingeström och Niklas Johansson. Vi tände på idén och idag är vi en eftertraktad cykeldestination, säger Tomas Jons, fritidschef.
 Mycket av arbetet på Lugnet har skett tillsammans med föreningar och ideella insatser. Lugnet har under de senaste åren blivit ett av Sveriges bästa cykelområden för mountainbike.
 Idag är Bjursås och Lugnet de dominerande cykelområdena i Falu Kommun.
 –Till sommaren får vi ytterligare ett och då i Sundborn. Ett gäng entusiaster har gjort ett jättejobb. Glädjande för cykelsporten i Falun och som destination, poängterar Tomas.
 Och de tre områdena bjuder på en variationsrik cykelmiljö.
 –Allt från flowstigar för barn, tuffa och lättare MTB-banor till grusvägar och stigar i näst intill vildmark. Vill påstå att vi kan bjuda på ett eldorado för en som gillar variation i sitt cykelutövande.
 Senaste tillskottet blir en flowstig i form av en rundbana på 750 meter i Sundborn.
 En lördag i slutet av april gick skottkärrorna i skytteltrafik i Sundborn.
 –Vi la ut hela 45 ton stenmjöl på lite mer än tre timmar. Vilket härligt engagemang vi har i vår by, säger Mats Stenman, som är drivande tillsammans med Jon Karlsson.
 Bidrag på över 600 000 kronor av den så kallade VM-pengarna har möjliggjort projektet i Sundborn.
 Den 7 november 2020 började man röja, plocka bort vindfällen och framför allt staka ut banan.
 –Under resan har det gjorts oerhört många ideella timmar. Ett projekt som gillas av alla boende i Sundborn, men kanske mest av det uppväxande släktet. Vilken härlig möjlighet att cykla i skogen, säkert och variationsrikt. Vi har start och mål vid den lilla fotbollsplanen bakom Sandsberg, berättar Stenman.
 En rytmisk rundbana som vackert slingrar sig genom terrängen och är lite över en meter bred.
Kyrkudden i Sundborn har alltid varit ett populärt område för boende i Sundborn. Slingan runt udden, som går längst sjön Toftan, har använts flitigt som både gångstråk och för en löptur. Nu har udden fått ytterligare en attraktion.
 –Målet är även att hitta andra sträckor i vår bygd. Vi kikar på bland annat på Lövängsberget och Årberget. Sedan finns ju den vackra Carl Larsson leden mellan Lugnet och Sundborn, säger Mats.
 Redan idag planeras en servicestation vid kyrkan med cykeltvätt med mera.
 Förutom Lugnet, Bjursås och nu Sundborn skall även den populära leden i Källviken, döpt till Källvikens Svarta, nämnas.
 Falun tillhör Biking Dalarna som är ett samarbete mellan Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre och Orsa Grönklitt.

Foto: Ulf Palm

Knapp, skrolla upp