Toppfält: innehåll
Helene Kohlset – En Idrottskvinna Med Många Järn I Elden

Helene Kohlset – En idrottskvinna med många järn i elden

FALUN. Mångsysslaren Helene Kolseth kan tveklöst tituleras författare, globetrotter, translator, writer, copywriter och business developer.
 Att hon dessutom – mellan uppdragen – skubbar i skogen och arrangerar gårdsgympa, även tränar CrossFit med Måndagsklubben i Falun flera gånger i veckan har utvecklats till en livsstil. Ett sätt att leva. 

När Helene manövrerade och upptäckte CrossFit i träningskompassen för åtta år sedan kände hon – allroundkvinnan – direkt att hon prickat rätt. Att det var här hon hörde hemma: gå på händer, lyfta vikter, hoppa rep, snurra i romerska ringar, jonglera med kettlebells med mera. Och att dessutom framgångsrikt kröna aktiviteterna med inspirerande och stimulerande tävlingar på både nationell och internationell nivå är ytterligare en betydelsefull drivkraft.

INSPIRERANDE
–Det verkade så kul och inspirerande med så många olika och samtidigt omväxlande moment i övningarna, säger Helene. Så den här träningsvarianten passar mig som en handske eftersom jag har lätt för att tröttna vid alltför utdragna, ensidiga och kollektiva dressyrer under långa perioder.
 Träningsformen CrossFit har seglat upp som en intressant, populär och alternativ valmöjlighet till de mer traditionella motionsanläggningarnas program och vunnit poäng bland tusentals utövare i hela landet.
 Träningsmodellen kretsar kring naturliga rörelser i en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar och som utförs under hög intensitet och med konstant variation. En korsningsform av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik, löpning, friidrott, kettlebell, cykling, simning och intervallträning med mera. Men med syfte att skapa en så komplett och allsidig utövare som möjligt.

PASSAR VAR OCH EN
–Den här varianten är inte som så många andra träningsversioner som erbjuds, säger Helene. Här gör vi som det passar var och en i utförandet: antingen parvis (mixat) – eller solo och fokuserat på sitt egna program. Det finns helt enkelt en utmaning för alla och envar och även möjligheter att  –  utifrån sina egna förutsättningar – förbättra sina individuella prestationer och resultat. Och ta sin träning till en högre nästa nivå. Många äldre är omedvetna om sin egen kapacitet och ofta aningen rädda för att testa sina egna möjligheter. Vi måste inse hur viktigt det är för oss äldre att träna och hålla igång.
 CrossFit som verksamhet blev en realitet vid millennieskiftet. Men redan i mitten av 1980-talet mejslade amerikanen och före detta elitgymnasten Greg Glassman konceptet för träningsmetoden. Idag är drygt 12 000 gym världen runt knutna till rörelsen. Från 2007 introducerades CrossFit dessutom som tävlingsform: CrossFit Games. Fyra år senare vidgades tävlingsvyerna med CrossFit Open med nära 400 000 deltagare förra året.
 Idag är Helene 58 år och i sin åldersgrupp rankad 8:a i Sverige, 25:a i Europa och 193:a i Världen. Hon har vid flera tillfällen deltagit i Vansbrosimmet, Ultravasan 45 kilometer, Äventyrsbanan Kullamannen, CrossFittävlingarna Raising the Bar i Manchester och European Master Throwdown i Budapest, i partävlingen Kronan Throwdown i Malmö kom Helene på 2:a plats tillsammans med Caroline Westberg i klassen 55+.
 CrossFit gym finns numera etablerad på flera orter i Dalarna. Helene Kolseth ingår i Falugänget Måndagsklubben.  Den bildades av en kompisgrupp entusiaster som började träna CrossFit just på måndagarna för ett 10-tal år sedan. Efter att i flera år ha tumlat runt i diverse träningslokaler i Falun är klubben numera stationerad i en del av den forna Scaniafabriken i Främby. Måndagsklubben består numera av närmare 200 medlemmar.
 –Det här är inget annat än en livsstil under angenäma former, förklarar Helene. Vi träffas och umgås. Har roligt. Precis som det skall vara!

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp