Toppfält: innehåll
Unikt Sportmuseum I Källaren

Unikt sportmuseum i källaren

LEKSAND. Gösta Mårtas var legendarisk ordförande i Leksands IF under många år. Nu för sonsonen Stefan Hjerpe Mårtas arvet vidare. I källaren under Coop har Stefan ett unikt LIF-museum.firar sin 90-åriga tillvaro, kan ÖIS fotboll stolt visa papper på att vara Dalarnas näst största klubb 2021 när det gäller antalet anmälda lag till Dalarnas Fotbollförbund.

tefan Hjerpe Mårtas har sin elfirma under Coop i Leksand. Kunder med sportintresse blir inte besvikna när de kommer in. Tvärtom. Fikarummet är en samlingsplats för personalen men också i högsta grad ett hemtrevligt museum för alla hockeyintresserade. Besöket blir särskilt trivsamt om kunden har sitt hjärta hos Leksands IF.
 –Jag har vuxit upp med LIF. Farfar var ordförande i föreningen och farmor Elsa var lika engagerad, berättar Stefan.
 –Jag är född 1983 och minns lagets storhetstid på 1990-talet. Jag var på alla matcher när jag var liten.
 När Stefans farfar och farmor lämnade sin gård fanns massor med LIF-prylar i hemmet. Stefan tog hand om det mesta och har nu samlat det bästa i sitt museum.
 –Jag vill ge tillbaks till nya generationer av allt det jag själv fått uppleva med Leksands IF. Här kan man se matcher på storbild, bläddra i klippböcker och läsa om LIF, berättar Stefan.
 Väggarna på museet är fulla av allsköns hockeyprylar. Fikabordet är en hockeyplan i miniatyr med tekningscirklar och allt som hör till. Lagbilder från förr och nu finns överallt. Plus böcker om hockey.
 –Mina samlarbilder på hockeyspelare med autografer från 1990-talet värderar jag högt. Liksom matchklubban från Örnsköldsvik 2016 när Leksand slog ut Modo i kvalet till SHL.
 Stefan Hjerpe Mårtas har haft mycket hockeyångest under 2000-talet.
–Jag mår rent ut sagt dåligt när LIF förlorar eller befinner sig i kvalserien. Till och med min fru har undrat vad det är för fel på mig ibland.
 –Säsongen 2020/21 har varit nåt helt annat. Sällan har man varit så glad som i år, säger Stefan Hjerpe Mårtas.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp