Toppfält: innehåll
Benjamin Siktar Högt På  Kajakpaddling

Benjamin siktar högt på kajakpaddling

SUNDBORN. När Sundbornsgrabben Benjamin Kaiser var 10 år deltog han i Falu kommuns barn- och ungdomssatsning ”Bästa sommaren” och arrangemanget Sjöhäng med temat: Vatten med livräddning, simning och kajakpaddling.

Det var där och då – vi skriver år 2017 – Benjamin direkt tände på äventyret med kajaken. Och efter den därpå följande veckans sommarvistelse i Falu Kanotklubbs regi i de strida strömmarna i Hosjöholmen var han fast.
 Idag är Benjamin 13 år. Tränar flera gånger i veckan och ingår i klubbens B-grupp. Det innebär att han tagit klivet upp från kategorin nybörjare – C-gruppen – till att närma sig eliten inom gruppen A. Här återfinns kända paddlarnamn i absolut toppklass vad gäller tävlingar på högsta nivå.
 Visserligen har pandemin ställt till det vad gäller själva tävlandet för forspaddlarna. Men några sporrande Differensslalomkamper har det ändå blivit parat med ett par större med deltagare från andra klubbar.
 – Mitt mål är att en dag i framtiden nå upp till den gruppen, avslöjar Benjamin.  Det kräver förstås ett helt annat engagemang och på en helt annan nivå med träning i stort sett varenda dag i veckan. Och då får jag verkligen tänka till – om jag faktiskt förmår satsa den tiden. Men till dess är min inriktning solklar: det är grupp A som lockar.
 Tidigare testade Benjamin både fotboll och innebandy. Men det var inte riktigt hans grej. 
 – Rent taktiskt måste man förhålla sig på ett helt annat sätt inom lagsporter än inom individuella, förklarar Benjamin. Så därför gillar jag helt enkelt den här formen mer. Den passar mig. För här kan jag både möta, förstå och ta till mig övningarna på ett helt annat sätt. 
 Att tämja många gånger både bångstyriga och trilska forsar skänker Benjamin både ro och avslappning.
 – Vi kommer bort från den alldagliga jäkten och stressen, säger Benjamin, Och det är både kul och inspirerande med just allsidigheten i teknik och koordination i den här sporten. För det gäller ju trots allt att i slutänden lära sig både behärska och helst tygla egensinniga och ibland vrånga forsar och vattendrag. Det skänker både ro och avslappning.

Text och foto:
STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp