Toppfält: innehåll
Ella Från Sågmyra, Talang I Tre Sporter. Idag  är Det Skidor Som Gäller!

Ella från Sågmyra, talang i tre sporter. Idag är det skidor som gäller!

  • Falun

SÅGMYRA
En av länets verkliga talanger är 20-åriga Ella Olsson från Prosgårdarna i Sågmyra. Hon tävlar i skidor, orientering och löpning – men i tre olika klubbar. Framgångarna har inte uteblivit. Eller vad sägs om JVM-brons, SM-guld och SM-silver bland en mängd andra välförtjänta troféer.

Sista tävlingssäsongen som junior kröntes inte med drömfinalen som 20-åriga Sågmyratjejen Ellen Olsson hoppades vid JSM i Åsarna tidigare i år. Corona­pandemin punkterade och grusade definitivt alla förhoppningar om den nobla avslutning i junior­klassen och – kanske – ett för alltid historiskt avtryck i resultatlistorna. Redan efter första dagens masstart ställdes resten av tävlingarna in och slutkampen på favorit­stäckan 5 km blev till ett snopet intet.

PACKA IHOP
– För jag hade betydligt mer att ge, avslöjar Ellen. Och mina favoritdistanser på 5 km klassisk och följande stafetten fick jag inte ens testa. Det var bara att packa ihop och åka hem. Där försvann för alltid den kanske mest betydelsefulla delen av min sista säsong som junior.
Redan som liten tulta var det självklart för Ellen att klämma lagg nerför pappa Johans scooterdragna ban­slingor runt backarna i Prosgårdarna i Sågmyra.
– Sågmyra Skidklubb betydde allt – formade mig till den idrottare jag är idag, bedyrar Ella.
Här fanns gemenskapen med oförglömliga och roliga träningsläger. Dessutom var mamma Karolina tränare i klubben – så jag var med i svängen redan som pytteliten.
Idag tävlar Ella för tre klubbar: Sågmyra SK i löpning, Grycksbo IF OK orientering och Högbo GOIF skidor.

Ella Olsson
Ella Olsson, Sågmyra, ung talang i tre sporter.

NU ÄR DET SKIDOR
Hon tog studenten i våras efter fyra års studier vid Orienteringsgymnasiet i Sandviken. Lade all satsning på skidor i malpåse och gav istället järnet med karta och kompass. Men under studiernas gång fick hon ny inspiration. Träffade skidåkande kompisar och gnistan tändes.
Idag är det skidåkning för hela slanten som gäller. Men ovissheten finns där. Corona­situationen ligger som ett oändligt svart moln över skidåkartillvaron och framtiden är oviss.
– Det är lätt att tappa motivationen under såna här förhållanden, säger Ella. Svårt att sätta egna mål med all träning och uppladdning.
Jag måste ha en morot – ett plank att bolla mot. Men ändå – det här har varit mina bästa år i livet.
Text & foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp