Toppfält: innehåll
Sport – Så Mycket Mer än Bara Svett!

Sport – så mycket mer än bara svett!

Ulrika Liljeberg

Det är vetenskapligt bevisat att fysisk rörelse och motion är bra för vårt välbefinnande och att det ger en bättre livskvalitet. Att varje dag höja pulsen rejält är rekommenderat för att hålla både kroppen och knoppen i bra skick. Det avser alla från våra barn och unga i skolan till våra äldre seniorer. Här i Dalarna finns det många fina möjligheter att lätt ta sig ut i naturen för att vandra, cykla eller för att åka skidor och skridskor. Vi har även många fina idrottsanläggningar – både kommunala och föreningsägda – där många olika sporter kan utövas. Vi är verkligen en Sport-bygd!

Men är det verkligen hela grejen med sport? Allt fysiskt må lite bättre?
Nej, sport är så mycket mer än bara svett. Det är även fråga om till exempel tårar. Både tårar av glädje och av sorg. Glädjetårar över vinster, övervunna hinder och nya rekord. Sorgens tårar över förlorade matcher, missade målchanser och spräckta drömmar.

Tårar både för egna prestationer och andras insatser. Och den gemenskap och den samhörighet som dessa tårar är ett tecken på, tror jag är lika viktiga för vårt välbefinnande som en god fysisk hälsa. För utan den glädje och sorg som sport kan erbjuda så blir livet lite fattigare.

Min erfarenhet är att sport och föreningsliv erbjuder många tillfällen till gemensamma upplevelser som skapar värdefulla band mellan människor.

Nu säger vän av ordning att det gör även andra aktiviteter som t.ex. musik och teater. Men min erfarenhet är att tröskeln för att komma in i en gemenskap är sällan så låg som inom sporten. Det går ofta blixtsnabbt för två för varandra okända människor att känna gemenskap och samhörighet på en läktare tillsammans med andra som hejar på samma lag.

Och är det något vi behöver mer av i samhället är det gemenskap och samhörighet än mer polarisering och extremism. För inom sporten gäller ”fair-play” och att man uppträder schysst mot varandra.
Så därför får jag avsluta med att gratulera Mora IK till vinsten i SHL-kvalet mot Leksands IF och hoppas att vi inte möts igen förrän vi båda spelar i SHL.

Önskar er alla en riktigt skön Dala-sommar!

Ulrika Liljeberg
Kommunalråd
Leksands kommun

Knapp, skrolla upp