Toppfält: innehåll
Mats En Mental Coach Med Många Järn I Elden

Mats en mental coach med många järn i elden

Mats Venndahl är mental coach. Han har jobbat med ledare, golfspelare och Vasaloppsåkare. Han förläser på Masesgården och har kurser i stresshantering för personal på bland annat Clas Olsson i Insjön.

LEKSAND
Mats Venndahl jobbar med stresshantering, ledarskapscoaching, mental träning och teamutveckling . Idrottsmän, musiker och ledare i näringslivet går på Mats kurser. -Jag är ibland på Masesgården utanför Leksand och föreläser och håller kurser för grupper i stresshantering och mental träning, säger Mats.

Mats sitter och skriver i sitt block när vi träffas. Han vill vara förberedd inför intervjun säger han. Han sätter upp några punkter för att inte glömma nåt.
Vår intervju börjar där. Vikten av att vara förberedd inför en uppgift.
– Jag tror mycket på det. Är du förbered blir du tryggare. Det skapar förutsättningar för en bra prestation, säger Mats.

EKORRHJULET
Mats Venndahl har jobbat i ekorrhjulet. Han arbetade många år med kapitalförvaltning i bl.a. i New York som finansförvaltare med tuffa mål för ögonen.
– Jag lärde mig mycket i det jobbet. Erfarenheterna har jag med mig nu som mental tränare, säger Mats.
Prestation inom idrotten intresserar Mats. Han pratar om att hitta sitt ”flow”. Hur det går till att hitta situationer när man lyckas med något.
– Grejen är att inte grubbla eller fundera för mycket, säger Mats. Tankar skapar känslor som stress, nervositet, oro och nerver. Då blockerar musklerna din förmåga att vara ditt bästa jag. Ju mer man anstränger, forcerar eller spänner sig, desto mer låst blir man, säger Mats.
– Det finns ingen dåtid eller framtid, det finns bara nu. Det andra finns bara i tankarna, nyckeln är att vara närvarande i stunden. Oavsett om det är match, på arbetet eller hemma. Återhämtning, sund kost och tid för reflektion är en viktig komponent.
Döm eller värdera inte situationen – ta in situationen. Det är viktigt menar Mats. Att gå från ”willpower” till ”stillpower” (viljeansträngning till stillhet) är att inte forcera beslut eller saker som inte går som vi tänkt oss.
När vi har förmågan att stilla sinnet då ser vi saker klart. Men när vi är i ett dåligt tillstånd och tankarna tar över så hamnar vi lätt i mental dimma, vi ser inte klart. Många av oss vet vi ju att när vi fått sova på saken så ser vi det som var problem i går inte är ett problem idag. Dimman har lättat fast vi inte gjort något än att bara ge det tid och återhämtat oss, menar Mats.
Mats och jag diskuterar det här med flow. När allt går av sig självt. Hur får man tag i det? Var finns det? Poängen, menar Mats, är att inte leta efter sitt flow. Det finns där, det kommer när tankar runt omkring försvinner och nuet är allt. När det är balans mellan förmåga och utmaning. Det gäller att lita på det man gör. Går det år pipan: lär dig att förlora fort, säger Mats.

INRE SPÄNNING
Många forcerar och skapar en inre spänning i kroppen inför ett jobb eller inför en match. Egna tankar kan blockera prestationen. Vad säger du till dig själv när det verkligen gäller, undrar Mats. Är du snäll mot dig själv eller är du kritisk? Är dina egna sanningar verkligen sanna? Hur kan jag vara närvarande?
– Fundera om det här är en sak som du måste göra eller som du vill göra, säger Mats.

Mats viktigaste tips:
1. Skriv upp tre saker som varit bra under dagen för att bygga självkänslan.
2. Gör inga viktiga saker om du är på dåligt humör
3. Döm inte situationen eller individen
4. Fokusera på det du kan påverka,
5. Fundera på vad du gör när du lyckas.
6. Träna att slappna av musklerna via muskulär avslappning och andningen.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp