Toppfält: innehåll
Jax Två Favoriter I Repris

Jax två favoriter i repris

LEKSAND
Redaktionen av ”Sport i Dalarna”, fick en fin förstärkning när illustratören Hans Jax värvades.
Det var mera smärtfritt än när en 18-årig ung ishockeystjärna vid namn Hans Jax ville lämna div 3-klubben Vikarbyn för storlaget Leksands IF.

– Det gick inte alls, jag blev ett ettårsfall. Vikarbyn ville ha 6.000 kronor för mig, Leksand ville bara betala 4.000. Jag blev besviken, ja förbannad så jag slutade spela ishockey, det blev istället fotboll med Rättvik.
– Men sedan blev jag tillsammans med en kompis bjuden av Leksands IF till VM 1967 i Wien.Det kändes som att Leksand hade dåligt samvete, skrattar Jax.
Två år senare var Hans Jax svensk mästare med Leksands IF, klubbens första bland fyra.

FYRA SM-GULD
– Jag är en av fem spelare som var med alla de fyra guldåren. De övriga är Mats Åhlberg, Dan Söderstrm, Ulf Mårtensson och Roger ” Sotarn” Lindqvist.
Noterbart är att tvillingarna Abris ”bara ”har tre SM-guld, de spelade i USA ett av de fyra guldåren. Men Christer Abris ersättare Göran Högosta gick inte av för hackor.
Det är inga dåliga kedjekompisar Hans Jax har haft. Vid första SM-guldet med Nisse Nilsson och Olle Mapa Sjögren vid sin sida. Två ganska olika karaktärer…
Sedan spelade Jax med Mats Åhlberg och Dan Söderström, våra stora landslagsstjärnor, och inte blev det sämre när Jax kamperade ihop med Dan Labraaten och Kjell Brus. Klassiska namn. Åren 1974-77 blev han tvåa respektiva trea i Elitseriens poängliga.

Ulrika betalar notan
Det blev elva säsonger i Leksand, det blev tre VM med Tre Kronor och Hans Jax är Stor Grabb nr 100 i svensk ishockey.
Men det är inte som gammal hockeystjärna han har värvats till ”Sport I Dalarna”. Hans Jax är suverän vid ritblocket med sina karikatyrer.
Det uppmärksammade Falu-Kuriren som under tio år, fram till 2014 utnyttjade hans tjänster. Och det är från den tiden vi bad Hans att välja ut ett par favoritteckningar. Han hade mycket att välja bland.
– Jag har valt den ena med vår skrattande konung som uttalat sig om att han tyckte inte om att norska skidstjärnan Petter Northug uttalat sig så hånfullt om våra svenska idrottsmän. Därför skrattar kungen så gott när han ser Ingemar Stenmark och Björn Borg trycka till Northug.
– Den andra föreställer Leksands dåvarande VD Mats Aspemo som skall betala de skulder Leksands IF hade. Och de var ju en del. Men bredvid sitter Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg och säger att inte skall Aspemo bekymra sig över betalningen. ”Så lägg ned plånboken Aspemo. Det här fixar vi.
– Var det inte känsligt för dig som gammal Leksandsspelare att göra en sådan teckning?
– Nej jag hörde ingen­ting från Leksand. Men Calle Goth på Falu-Kuriren bad mig ändra i texten, inte använda en så kärvänlig ton från kommunalrådet…
Faktum är att Jan Simons, Mora IK:s starke man är inblandad i hur Falu-Kuriren upptäckte Hans Jax färdigheter vid ritbordet.
– De hade i Falun sett en teckning jag gjort när Mora IK 2004 tog klivet upp i högsta serien. Jag hade gjort en teckning med Janne Simons i en alldeles för stor kostym, hur skall Janne kunna fylla upp den bland alla stora lag Mora skall möta.
Men kostymen var inte för stor. Mora IK hann med fyra säsonger i det som då hette Elitserien innan laget brakade ur. För att sedan komma upp igen förra våren.
Och Hans Jax som nyligen fyllde 70 år fortsätter att teckna. Kunderna finns. Vi är glada att tillhöra kundkretsen.

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp