Toppfält: innehåll
Stavtjejen Kirsten Belin Hade Svenska Rekordet I Hela Nio år

Stavtjejen Kirsten Belin hade svenska rekordet i hela nio år

Kirsten Belin tänker tillbaka på stavkarriären som slutade för tretton år sedan. Foto: SVEN-ERIK KARLSSON

BORLÄNGE
En sensommarkväll 2002 på Slottsskogsvallen blev höjdpunkten för Kirsten Belin, borlänge­tjejen som dominerade svensk stavhoppning i början av 2000-talet.
Då fungerade allt för henne när hon gled över 4.51, som var både svenskt och nordiskt rekord. Det skulle dröja nio år innan Kirsten blev av med det rekordet.

Kirsten började med stavhopp när hon var 17 år. Innan dess var det gymnastik i Domnarvets GK som hon satsade på. Den träningen skulle visa sig vara en bra grund när hon flyttade till Kvarnsvedens GoIF för att börja med stavhopp. Redan under det första året med stavhopp blev hon trea vid SM och uttagen till Finnkampen.
– Svenska rekordet var bara 3.90 när jag började med stavhopp, minns Kirsten.

På hösten 1999 började hon vid friidrottsgymnasiet i Falun där Ulrik Mattisson blev hennes tränare. Den träningen kompletterades med att hon under tre år gjorde täta besök till Tyskland för att ingå i Jochen Wetters träningsgrupp i Landau. Mellan 1999–2002 hade Kirsten en jämbördig konkurrent i Hanna-Mia Persson. De turades om att putsa det svenska rekordet ända tills hon fick fullträffen på Slottskogsvallen sensommaren 2002.

BÄST I SVERIGE
Kirsten var Sveriges bästa stavhoppare de följande fyra åren, men marschen mot världstoppen stoppades på grund av skador, främst ryggproblem och på hösten 2006 fick hon nog även om hon under året putsat det svenska inomhusrekordet till 4.40.
När hon beslutade sig för att lägga av med stavhopp hade hon under karriären slagit det svenska rekordet 25 gånger och vunnit SM fyra gånger.
– Allt började med en stressfraktur och sedan började ryggen krångla. Och det blev jag inte av med.
Under hela tiden hon var stavhoppare kombinerade hon det med studier. Efter gymnasiet fortsatte studierna vid högskolan.

TVÅBARNS MAMMA
Mycket har hänt sedan Kirsten slutade med stavhopp. Idag är hon tvåbarnsmamma till en 6-årig kille och en 4-årig liten tjej. Sedan tre år tillbaka arbetar hon som IT-projektledare vid CGI, ett företag med cirka 5 000 anställda runt om i världen.
– Bara i Borlänge är vi 130 medarbetare, påpekar hon.

Men det var inte IT som hennes studier vid högskolan gick ut på.
– Jag var borta från Borlänge i flera år och bosatt utomlands, men när jag flyttade hem till Borlänge jobbade jag vid Länsstyrelsen innan det blev CGI. Nu är allt samlat i Borlänge för Kirsten. Familjen är bosatt i Skräddarbacken och arbetsplatsen vid CGI är belägen vid Borganäsvägen.

JAG VILL LÄSA OM
I vår serie Stafettreportaget vill Kirsten Belin läsa om simmaren Lars Frölander i nästa nummer.
– Han har en fantastisk karriär bakom sig och den började i Borlänge, påpekar Kirsten.

Text: SVEN-ERIK KARLSSON

 

Nov 2016: Marie Risby.
Nov 2016: Marie Risby.

Stafettreportaget

För två och ett halvt år sedan startade Sport i Dalarna Stafettreportaget.

Den vi gjorde ett reportage med skulle föreslå någon som hen kunde läsa om i nästkommande nummer av tidningen.

Lis Frost och Sven-Erik Danielsson
Maj 2017: Lis Frost och Sven-Erik Danielsson.

Först ut var Marie Risby i november-numret 2016 som föreslog Skidåkarna Sven-Erik Danielsson och Lis Frost från Dala-Järna som presenterades i maj-numret 2017.

Per ”Senan” Johansson.
Maj 2018: Per ”Senan” Johansson.

De föreslog förre Bragemålvakten Bengt Nilsson i november-numret 2017 som i sin tur ville läsa om simmaren Per ”Senan” Johansson.

”Senan” presenterades i maj-numret 2018 och han ville läsa om Simon Hunt, som ”Senan” bott granne med på Stall­vägen i Borlänge.

Simon Hunt presenterades i november-numret 2018 och han ville läsa om stavhopparen Kirsten Belin och henne kan ni läsa om i den här tidningen.

I höstens nummer av Sport i Dalarna vill Kirsten läsa om hur simmaren Lars Frölander har det i dag och det skall vi för söka uppfylla.

 

Bengt Nilsson
Nov 2017: Bengt Nilsson.
Nov 2018: Simon Hunt.
Nov 2018: Simon Hunt.
Knapp, skrolla upp