Toppfält: innehåll
Visdomsord Från Landshövdingen – Från Bredden Växer Toppen

Visdomsord från landshövdingen – Från bredden växer toppen

Det finns mycket som förenar företagandet, arbetslivet och idrotten. Där finns gemenskap, glädje, ansvar och ledarskap.

ylva-ledare-sport-i-dalarna
Som landshövding i Dalarnas län möter jag detta varje dag – på länsstyrelsen bland  kompetenta medarbetare, vid företagsbesök där vd  med stolthet berättar om sitt företag, vid möten med kommuner som möter utmaningar med framtidssatsningar och bland ideella organisationer som ger kraft och energi. Och inte minst alla samhällsmedborgare som bryr sig om det nära, men lyfter blicken för att få en helhet. I ett län som Dalarna, som vilar på två starka grenar som besöksnäringen och företagsexport, behövs en bred samverkan och samarbete med många för att själv vara framgångsrik. Att möta varandra med respekt och ändå tycka olika. Ytterst handlar det om det basala som vårt samhälle bygger på – demokrati och yttrande­frihet.

GODA FÖREBILDER
I Dalarna har vi framstående företagsledare och många framstående idrottskvinnor och män. De är goda förebilder för de ungdomarna som i dag är i början av sin karriär. Eftersom jag själv är lite av en sportnörd ser jag att det i varje kommun finns bra förutsättningar att utöva sin idrott och att det finns både idrottsgymnasium och högskola som gör det möjligt att fortsätta sin idrott och skaffa sig en utbildning. Dalarnas idrottsförbund har en viktig roll att spela för hela länets idrottsutövande och i formande av framtida idrottsledare.
Jag kommer från Åtvidaberg. Det är en typisk bruksort där det, något förenklat uttryckt, var fotboll på sommaren (ÅFF) och bandy på vintern (ÅBK). Under mina år som aktiv inom fotbollen var det självklart för föreningen att utbilda ledare för att ge oss bra förutsättningar.

LAGSPELARE
Fotbollen har bidragit och fostrat mig till den jag är i dag. Jag är en utpräglad lagspelare men räds inte för att stå för en åsikt som är till nytta för laget. Jag gillar att vara ledare och chef just för att kunna påverka. Mina ledaregenskaper kan jag till stora delar tacka idrotten för.
Det forskas inom idrotten för att kunna ge stöd och kunskap till framgång och bra resultat. Samtidigt ser jag att det i princip är samma diskussioner i dag som då om det som är grundläggande i all idrott. Skillnaderna mellan tjejernas och killarnas träningstider och tillgång till sin idrott. Skillnader i de satsningar som görs bland de olika sporterna samt den tidiga utgallringen och lagtoppningen.

OJÄMNSTÄLLDA
Idrotten är och har varit ojämnställd. Exempelvis finns kvinnorna inte representerade i föreningarnas styrelser och det är en kompetensbrist. Effekten kan bli att man slutar med det man gillar mest – idrott.
Jag är stolt och glad för alla fantastiska idrottsframgångar vi har i Dalarna. Alla ödmjuka mästare som bjuder på sig själva och delar med sig av framgången. Den goda förebilden som ger den unga tjejen eller killen den där extra energi för att satsa. För utan framgångar föds inga nya talanger och av många talanger blir några stjärnor, det vet vi alla.
Därför är jag lika stolt och glad för alla de ledare, tränare och styrelser som inser att det handlar om att ge barn och ungdomar möjligheten att idrotta. Det börjar som en lek som senare blir allvar och som fostrar i gemenskap för individen att växa som människa. Där det är intresset för idrotten som förenar, inte vem du är eller varifrån du kommer.
Dalarnas idrottsförbund med 936 idrottsföreningar gör skillnad och jag instämmer i att Idrotten gör Dalarna starkt.

KRAFTSAMLING
Idrottsrörelsen finns också som en samlande kraft som blev väldigt tydligt i samband med flyktingmottagandet under 2015. Länets idrottsföreningar var snabba med att ordna prova på sporter, vilket har bidragit till en snabb integration och ett arbete som fortsätter.
Även företagen engagerar sig för idrottens bästa med såväl sponsring till olika aktiviteter som insatser i föreningarnas styrelsearbete.
Jag älskar idrott, att tävla och att vinna. Vi behöver bredden för att nå toppen och jag njuter lika mycket av när jag ser 7-åringarna springa efter bollen som när en superstar spränger målsnöret. För mig är det glädjen just där och då som är det viktiga.
Ylva Thörn

Landshövding
i Dalarnas län

Knapp, skrolla upp