Toppfält: innehåll
Bengt Nåjde Slapp Gruvan Tack Vare Idrotten

Bengt Nåjde slapp gruvan tack vare idrotten

BLÖTBERGET
Han kallades särlingen från Blötberget. Och visst – Bengt Nåjde var på många sätt en ensamvarg när han slet och tränade på stigarna i storskogarna runt det lilla gruvsamhället mellan Ludvika och Grängesberg. Han hade en plan – formulerad vid köksbordet – att hitta nya och oprövade träningsupplägg som så småningom skulle leda till ära och berömmelse. 

– Jag satsade helt på idrotten för att slippa gå ner i gruvan, säger Bengt Nåjde. Jag ville uppleva och bli en del av världen. Och den möjligheten skulle jag aldrig få som gruvarbetare. Den kunde bara idrotten ge mig.

Bengt Nåjde från Blötberget ”förr och nu” en riktig långlöpare som slapp gruvan tack vare idrotten.

KVALITÉ
Strategierna och det genomtänkta upplägget gav resultat. Han formade sitt kommande löparliv med kvalitetsträning och distanslöpning.
Redan som 18-åring började han tävla på allvar för Ludvika Ffi. Hamnade snabbt i resultattoppen bland långdistanslöparna.
– Märkte hur enkelt jag hängde med dom stora grabbarna, säger Bengt.
Så talangen fanns där redan från början.
Han värvades till Mälarhöjdens IK. Vid tävlingar på Arosvallen i Västerås 1964 kom det stora genombrottet. I startblocken på 5000 meters loppet fanns flera svenska elitlöpare med bland andra ”Esso” Larsson och den regerande europamästaren britten Bruce Tulloh. Bengt Nåjde överraskade med en andra placering, knappt slagen av Tulloh.
– Från nu började mitt nya idrottsliv, myser Bengt.
Här upptäckte Friidrottsförbundet en ny talang. Order gavs att Nåjde skulle få delta i en kommande landskamp och erbjöds att springa 10000-meters loppet. Men han avböjde och tackade nej!
– Jag kan inte springa den sträckan, hävdade Bengt Nåjde. Den stör min planering inför OS i Tokyo! Efter detta uttalande fick jag mycket uppmärksamhet i både press och radio.

NÄRA VARLDSREKORD
Vid tävlingar i Helsingfors juni 1965 var han ytterst nära att sätta nytt världsrekord på favoritdistansen med tiden 13.37.8. I det här loppet sattes nya rekord på löpande band: Världsrekord, Europarekord, svenskt rekord. Amerikanskt och afrikanskt rekord. Resultaten därifrån ansågs länge oslagbara. Så här snabbt gick det bara inte att springa, hävdade expertis.
– Men tiderna förändras, menar Bengt. Och idag betyder det här ingenting – det har ny teknik, andra underlag och träningsmetoder visat.
Och hur gick det för Bengt Nåjde och OS-drömmen i Japan 1964? Han blev utslagen i försöken på 5000 meter.
Men under karriären åren 1963–1976 knep han inte mindre än 7 guld, 8 silver och 3 bronsmedaljer i Svenska mästerskap.
Idag är Bengt Nåjde 76 år. Han bor ett stenkast från den stora gruvlaven i Blötberget. Driften i gruvan lades ner för snart 40 år sedan.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp